Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ανακοινώθηκε η επιμήκυνση του δανείου των 80 δισ. ευρώ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τρενάρουμε την αποπληρωμή 48,2 δισ. ευρώ ως το 2015 και κερδίζουμε 800 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη μείωση του επιτοκίου.

Την μείωση των δανειακών αναγκών κατά 48,2 δισ, ευρώ για την περίοδο 2011-2015 εξασφαλίζει η υπογραφή, με μεγάλη καθυστέρηση, της συμφωνίας για επιμήκυνση των 80 δισ. από την ΕΕ με παράλληλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Ακολουθεί η επικύρωση της συμφωνίας από κάθε κράτος-μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκ. το χρόνο.

Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδος και της κρατών της Ζώνης του Ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριετών. Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας. Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:• Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% .

Αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο του δανείου εκτός της προσθήκης του euribor των τριών μηνών και των επιπλέον 50 μονάδων βάση για έξοδα διαμορφώνεται σε 2% από 3% για τα τρία πρώτα χρόνια και σε 3% από 4% για τα επόμενα χρόνια• η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη• η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη. Αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια.

Με την επίσημη πλέον συμφωνία επιτυγχάνεται η μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκ. τον χρόνο και κατά 4 δις στην 5ετία 2011-15.Σύμφωνα με την ρητή πρόβλεψη του Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρίσιμος δανεισμός 2 δισ. για τα άδεια ταμεία ή …“ξεμένουμε” από ρευστό

Η Ελλάδα σε ξένα χέρια! Διαταγή Όλι Ρεν να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία!

Γερμανοί, Βρετανοί και Ισπανοί δεν θέλουν να μας βοηθήσουν αλλά φοβούνται μην χρεοκοπήσουν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε