Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανακτά το χαμένο έδαφος το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3861 δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά από τρείς συνεχείς ημέρες ανόδου του αμερικανικού νομίσματος. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3967 δολάρια από το επίπεδο των 1,3968 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Πιέσεις ασκεί στο αμερικανικό νόμισμα η εκτίμηση που κυριαρχεί στην αγορά για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης» εκ μέρους της Fed προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ. Την εκτίμηση αυτή ενίσχυσε σήμερα η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Fed (Βeige Book) τα οποία δείχνουν υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στο κόσμο.

Στο μεταξύ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας J Stark σε συνέντευξη του που δημοσιεύει η Γερμανική Die Welt άσκησε έμμεση κριτική στην πολιτική παρεμβάσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων που ασκεί ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδεχομένως να υπονομεύσει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στη δευτερογενή αγορά αξία ομολόγων, η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ, διαμορφώθηκε στα 149 εκατ .ευρώ εκ των οποίων τα 43 εκατ .ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 106 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 20,03,20 με 14 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 17ετές ομόλογο 20,03,26 με 95 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 6,59% από 6,60% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται στο 9,025 έναντι 9,00% χθες έναντι 2,43% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,49%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,36% από 1,35% στο εξάμηνο στο 1,22%, το τρίμηνο στο 1,05% από 1% και ο μήνας στο 0,79% από 0,78%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε