Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ανάπτυξη 2,5% φέτος και 3% το 2018 αν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση

Ανάπτυξη 2,5% φέτος και 3% το 2018 αν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση

Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2017 και τα επόμενα δύο χρόνια. Με μία προϋπόθεση βεβαίως. Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα φέτος η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 2,5%, το 2018 θα φτάσει το όπως και το 2019 3%.

Οι παράγοντες που θα ωθήσουν την οικονομία στην ανάπτυξη είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Παράμετροι που θα συμβάλουν στη θετική αυτή εξέλιξη τα επόμενα έτη είναι οι εξής:

– Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η συγχρηματοδότηση έργων από ευρωπαϊκούς πόρους και η ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος κινήτρων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, που αναμένεται να συντελέσουν στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Σημαντική προϋπόθεση εκτιμάται ότι είναι η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

– Οι πάγιες επιχειρηματικές επενδύσεις σε εξαγωγικές δραστηριότητες και νέες τεχνο- λογίες, αλλά και η εντεινόμενη μετακίνηση πόρων και δραστηριοτήτων προς την παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων, αναμένεται να επαυξήσουν τη μεσοπρόθεσμη δυναμική των εξαγωγών.

– Η συνέχιση και ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η επέκτασή της κυρίως στις αγορές προϊόντων αναμένεται να συντελέσουν στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας χαρακτηρίζονται και από σημαντικές αβεβαιότητες και κινδύνους που σχετίζονται με το διεθνές περιβάλλον, επισημαίνει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Και εξηγεί ότι το 2017 η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής αναμένεται να επηρεαστεί από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και τις πολιτικές εκφράσεις του στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, η άνοδος του προστατευτισμού παγκοσμίως αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να επιδράσουν αρνητικά στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών (μέσω κυρίως των τουριστικών υπηρεσιών) σε διεθνή κλίμακα.

Τέλος, ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης και αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών μπορεί να έχει επιδράσεις σε ορισμένους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε