Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ανάσα στην Ελλάδα με “χαλάρωση” του Μνημονίου;

Ανάσα στην Ελλάδα με “χαλάρωση” του Μνημονίου;

Και πάλι το κύριο… μενού θα είναι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο φαίνεται πως αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να στείλουν και ένα διαφορετικό μήνυμα πέρα από το γνωστό: μέτρα, μέτρα, μέτρα.

Μεταξύ των εταίρων φαίνεται πλέον να κερδίζει έδαφος η άποψη πως πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση του ρυθμού προσαρμογής της Ελλάδας.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Φαίνεται πως θα υπάρξει ένα σαφές μήνυμα, πάντα στην κατεύθυνση της τήρησης των δεσμεύσεων, αλλά με ενέσεις ανάπτυξης.

Η αυριανή Σύνοδος που μάλλον θα έχει τη μορφή δείπνου, αλλά στο περιθώριο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το ελληνικό πρόβλημα.

Ήδη λέγεται πως αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν αναφορικά με την Ελλάδα καθώς θα θεωρηθεί παρέμβαση ενόψει εκλογών, ωστόσο οι εταίροι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Με δεδομένη τη θέση του Βερολίνου για επίτευξη των στόχων του προγράμματος όλα δείχνουν πως θα επιλεγεί τελικά να δοθεί περισσότερος χρόνος 1με 2 χρόνια για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Μπαρόζο για την ανάπτυξη και τα πρόσθετα μέτρα που υποσχέθηκε ο γαλλογερμανικός άξονας μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ στις 15 Μαΐου, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τις προσπάθειες για έξοδο της χώρας από την ύφεση, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζεται η κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας για τον τρόπο που θα έχουν τα μέτρα “χαλάρωσης” ή τα μέτρα “ανάπτυξης”.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επέμεινε χθες ότι πρόκειται να επιδιώξει μια «νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη», με κύριο σκοπό «την ανάπτυξη», ενώ από πλευράς της η κυβέρνηση της Γερμανίας επέμεινε να απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων.

Ο Ολάντ είπε επανειλημμένα ότι σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα στην ειδική σύνοδο της ΕΕ αύριο Τετάρτη. Το Βερολίνο επέμεινε ότι τα ευρωομόλογα δεν θα επιλύσουν την κρίση χρέους.

Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Εμείς μένουμε στο σχέδιο Α να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

Όλα ανοιχτά για τα ευρωομολόγα από τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε