Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανάσα στις αγορές έδωσε η FED – Αμετάβλητα τα επιτόκιά της για τα επόμενα 2 χρόνια

Σε ιστορικό χαμηλό θα κρατήσει τα βασικά της επιτόκια τουλάχιστον έως το 2013 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε μια απόφαση που δίνει… ζωή στην αμερικανική οικονομία και τις διεθνείς αγορές.

Η πρόθεση της FED να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν για τα επόμενα δυο χρόνια, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομίας, ανακοινώθηκε επισήμως, μια μέρα μετά τη «βουτιά» της Wall Street, τη χειρότερη της τελευταίας εξαετίας και ενώ μέσα σε 15 ημέρες βασικοί δείκτες στην Γουόλ στριτ απώλεσαν άνω του 15% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Σε ανακοίνωσή της, μετά το τέλος της προγραμματισμένης Συνόδου της, η Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι “η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι βραδύτερα του αναμενόμενου”.

Έτσι, η Επιτροπή γνωστοποίησε, σήμερα, ότι η “συμπληρωματική βοήθειά της” για την οικονομική δραστηριότητα “θα παραταθεί άλλα δύο έτη”, ώστε να στηριχθεί η “αδύναμη” αμερικανική οικονομία.

Συγχρόνως, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία είναι η αμερικανική οικονομία, η ίδια Επιτροπή “δεν διαβλέπει πληθωριστικές πιέσεις πάνω στην οικονομία των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον”.

Ως “συμπληρωματική βοήθεια” η Fed δεσμεύεται ρητά για χαμηλά επιτόκια έως τα μέσα του 2013, μια δέσμευση ασυνήθιστη για τις ως σήμερα πρακτικές της Κεντρικής τράπεζας στον τομέα διαμόρφωσης της επιτοκιακής πολιτικής. Σήμερα το βασικό δανειστικό της επιτόκιο κυμαίνεται στο εύρος 0%-0,25%.

Η Fed δεσμεύτηκε επίσης, χωρίς όμως κανένα χρονοδιάγραμμα, για συνέχιση της “διαδικασίας επανεπένδυσης” των ώριμων κρατικών χρεογράφων, που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, “παρέχοντας την αναγκαία στήριξη στην αμερικανική οικονομία”.

Συμφώνησε ακόμα να “βοηθήσει” την αμερικανική ανάπτυξη “με απτά αναπτυξιακά μέτρα, πολιτικής στόχευσης, που θα αποδώσουν καλύτερα σε ένα πλαίσιο τιμαριθμικής σταθερότητας”.

Οι αναλυτές συνομολογούν ότι, ο φονικός σεισμός στην Ιαπωνία την 11η Μαρτίου, που αποδιοργάνωσε την ιαπωνική βιομηχανία, διέψευσε τις ελπίδες ότι η αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο θα είναι θεαματική, τα επιχειρηματικά κέρδη σταθερά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σταθερά αυξανόμενη.

Φέτος, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ μεταξύ 2,7%-2,9%, ένας ρυθμός όμως που, αν συνυπολογιστούν πολύ πρόσφατα οικονομικά συμβάντα, σύμφωνα με σημαντική μερίδα οικονομολόγων “μοιάζει, ήδη, μη-ρεαλιστικός”.

Όλο το πρώτο εξάμηνο, φέτος, ο αναπτυξιακός ρυθμός της αμερικανικής οικονομίας δεν ξεπέρασε το 1% και είναι απογοητευτικός, όσον αφορά την επίτευξη σχεδόν πλήρους απασχόλησης.
H Fed είχε εκφράσει προσδοκίες για δυναμικό ξεκίνημα της οικονομίας το τρέχον έτος, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%.

Σημειώνει η Fed, περαιτέρω, “με ικανοποίηση”, την υποχώρηση τον Ιούλιο στο 9,1% του ποσοστού των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού, μη παραβλέποντας τον μετριασμό των καταναλωτικών δαπανών και τις λίγες συγκριτικά νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην αναταραχή στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, παρά μόνον στην “παρούσα αισθητή αύξηση της τιμής των πρώτων υλών” για τη βιομηχανία “η οποία λειτουργεί αντι-πληθωριστικά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το βλέμμα στραμένο στην FED – Ανεβαίνει η Wall Street – Aνέκαμψε η Ευρώπη

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε