Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ανάσα στο ΧΑ από το κλείσιμο short θέσεων

Ανάσα στο ΧΑ από το κλείσιμο short θέσεων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τράπεζες που ενισχύθηκαν κατά 7,14%.

Οι νέες δηλώσεις Τρισέ ότι δεν συζητά θέμα χρεωκοπίας της Ελλάδος αλλά και η παρέμβαση του εκπρόσωπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ, ότι το πακέτο διάσωσης μπορεί, να ενεργοποιηθεί σύντομα, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί οδήγησε τους σορτάκηδες σε κλείσιμο ανοικτών θέσεων στο ΧΑ με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με κέρδη 3,40% και θα ξεκινήσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας απο τις 1.991,22 μονάδες. 

Ηταν μια ανάσα για την αγορά που σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε με απώλειες 5% ενώ από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 9,3%. Η υψηλή αξία συναλλαγών στα 243 εκατ. ευρώ καταδεικνύει την πρεμούρα των αγοραστών που υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις ανοικτές θέσεις αγοράζοντας όσο – όσο τις μετοχές που τους λείπουν.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τράπεζες που ενισχύθηκαν κατά 7,14%. Ενδεικτικά η μετοχή της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 8,08%, της Alpha 8,02%, της Eurobank κατά 7,19% και της Πειραιώς κατά 7,27%. 

Η μικρή αποκλιμάκωση των spreads στις 400 μονάδες βάσης και το καλό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια έπαιξαν το ρόλο τους στη σημερινή συνεδριαση αλλά ο καταλύτης για τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη ήταν ο πανικός των σορτάκηδων

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολλές μετοχές έχουν πολύ χαμηλές αποτιμήσεις αλλά αδυνατούν να προχωρήσουν σε προβλέψεις για τη συνέχεια αφού η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ως τραπεζοκεντρική έχει σοβαρή έκθεση στις μεταβολές της αγοράς ομολόγων, ιδιαίτερα όταν αυτές παρουσιάζουν αυξημένη μεταβλητότητα. Τη νευρικότητα αυτή εκτιμούν ότι θα τη βιώνουμε καθημερινά μέχρι να βρούμε να δανειστούμε τα 11,6 δισ. ευρώ που μας λείπουν μέχρι το τέλος Μαίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε