Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανεξέλεγκτη η κρίση στην Ευρώπη – Ελεύθερη πτώση του ευρώ

Ανεξέλεγκτη η κρίση στην Ευρώπη – Ελεύθερη πτώση του ευρώ

Οι φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας αλλά και περί ένταξης της Ισπανίας σε μηχανισμό στήριξης, συμπαρέσυραν στον κατήφορο τις ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ.

Από τις πιο δύσκολες ημέρες η Τρίτη για τις αγορές, τόσο λόγω πραγματικών αρνητικών γεγονότων όπως η επίθεση στο ευρώ, όσο και της άκρατης (;) φημολογίας όπως π.χ. η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδος. 

Η επίθεση στο ευρώ (στο 1,3052 έφτασε η ισοτιμία του με το δολάριο) οδήγησε σε πτώση τα κεντρικά ευρωπαικά χρηματιστήρια και εκδηλώθηκε μετά τις πληροφορίες ότι και η Ισπανία θέλει να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Μάλιστα οι φήμες υποστήριζαν πως οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody΄s Investors Service θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας. Οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν αλλά η ζημιά είχε γίνει. 

Η ελληνική αγορά δεν χρειαζόταν τα παραπάνω γεγονότα για να κλείσει με βουτιά 6,68% στις 1.729,68 μονάδες. Από το πρωί οι μετοχικοί τίτλοι δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες, λόγω της επικείμενης μεγάλης ύφεσης στην οποία εισέρχεται η οικονομία. Οι αναλυτές πλέον υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταπαξέλθει στα δημοσιονομικά της προβλήματα, παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση πριν από δύο μέρες. Η άποψή τους είναι ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι τόσο μεγάλες που τα μέτρα θα ακυρωθούν στην πράξη. Το spread ξέφυγε στις 622 μονάδες βάσης. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για οριστικό τέλος διότι η προσαρμογή είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», είπε ο Tom Byrne, αναλυτής της Moody’s, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. 

Παράλληλα, η δήλωση στελέχους του γαλλικού χρηματοοικονομικού οίκου Lazard ότι η εταιρεία του προσελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να της παράσχει γενικές χρηματοοικονομικές συμβουλές φούντωσε τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους αφού η Lazard εξειδιεκεύεται σε τέτοιες «αποστολές». Αμέσως ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίου μιλώντας στο Reuters δήλωσε πως η Ελλάδα εν έχει προσλάβει κανέναν σύμβουλο για αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει έκτακτη εισφορά για πλήθος επιχειρήσεων αφού τώρα θα πληρώσει εισφορά όποια επιχείρηση έχει κέρδη προ φόρων πάνω από 100.000 ευρώ και όχι πάνω από 5 εκατ. ευρώ όπως την πρώτη φορά. 

Η σχέση πτωτικών – ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 8 προς 1 αφού μόλις 21 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 166 που υποχώρησαν. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 10,36% με τη μετοχή της Εθνικής να χάνει 12,71% και να διαμορφώνεται στα 10,85 ευρώ. Η Alpha υποχώρησε κατά 11,17%, η Πειραιώς 10,57% και η Eurobank 10,47%.

Σημαντικές απώλειες επίσης κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ με -6,39%, της ΔΕΗ με 3,97%, του ΟΤΕ με 2,50% και της 3Ε με 2,66%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 215 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη πτώση του ευρώ

Συνεχίστηκε η πτώση του ευρώ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να πέφτει κάτω από το όριο του 1,31 δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, καθώς οι ανησυχίες για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος παραμένουν έντονες παρά τα δάνεια που χορηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.

Οι βασικοί δείκτες μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων “βυθίστηκαν” στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης, εν μέσω φόβων των επενδυτών για “διάχυση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης στην Ιβηρική χερσόνησο”, αλλά και για το ευρώ, που διακυμάνθηκε στο Λονδίνο σε στενά όρια γύρω από το 1,300 δολάριο ΗΠΑ το ευρώ–χαμηλό 12μήνου.

Κατάρρευσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στη Λισσαβόνα, ο δείκτης PSI-20 “βυθίστηκε” στις 7.100 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης, στον αρνητικό απόηχο της δίνης και στο γειτονικό χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο βασικός δείκτης Ibex-35 απώλεσε σήμερα πολύ περισσότερες από 100 μονάδες κι “έκλεισε” στο επίπεδο των 9.860 μονάδων με ημερήσια απώλεια σε ποσοστό -5,41% . 

Στη Μαδρίτη καταποντίστηκαν όλοι οι τίτλοι του τομέα των κατασκευών, του μεγάλου πυλώνα, άλλοτε, της ισπανικής οικονομίας, σήμερα σε πολύμηνη ύφεση και ανεργία σε ποσοστό 20% των εργαζομένων. Οι τραπεζικές μετοχές δεν τα πήγαν καλύτερα, με αυτήν της “Σανταντέρ” να περιορίζεται στα 8,5 ευρώ. 

-Στη Μαδρίτη, επίσης, κυκλοφορούν φήμες ότι οι οίκοι αξιολόγησης “Φιτς” και “Μούντι’ς” θα υποβαθμίσουν εκ νέου την ισπανική πιστοληπτική ικανότητα, ενώ η κυβέρνηση επίσημα δεν διαψεύδει, προς το παρόν, ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ ζητώντας έκτακτη βοήθεια 280 δισ.δολαρίων, αρκούμενη να χαρακτηρίσει όλα αυτά “ανεύθυνη φημολογία” με ακριτομυθίες εκπροσώπων της.

Όμως και στο Μιλάνο ο FTSEMib απώλεσε τελικά -4,70% της αξίας του περιοριζόμενος στις 20.663 μονάδες. Καμία μετοχή του τραπεζικού τομέα δεν αντέστη στην καθοδική κίνηση, με την “Intesa Sanpaolo” να ηγείται με “βύθιση” 7% και περιορισμό στα 2,32 ευρώ.

Στο Παρίσι, λεπτά πριν να κλείσει η συνεδρίαση ο CAC40 έχανε το -3,50% της αξίας του (-130 μονάδες), μέσα σε έντονη επιφυλακτικότητα όλων των επενδυτών, αθρόες πωλήσεις τίτλων όλων των τομέων, αλλ εντούτοις και “ελάχιστο όγκο συναλλαγών”–ούτε πέντε δισ.ευρώ. 

-Η “ζοφερή” εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που λειτούργησαν “δίκην συγκοινωνούντων δοχείων”, ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο (στον απόηχο του ανοίγματος με μείον 2% για το βιομηχανικό Ντάου Τζόουνς), όπου ο FTSE100 απώλεσε περίπου -2,50% (140 μονάδες) και έκλεισε στις 5.411 μονάδες. Η μετοχή της “BP” κατακρημνίστηκε εξαιτίας των αναμενόμενων πολύ υψηλών αποζημιώσεων για την ρύπανση από την καμένη εξέδρα πετρελαίου της στον Κόλπο του Μεξικού.

Φόβοι για το μέλλον της οικονομίας της Πορτογαλίας

Την εκτίμηση ότι είναι “αρκετά πιθανό” η Πορτογαλία να είναι η δεύτερη χώρα – μέλος της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που θα χρειαστεί στήριξη επεσήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) και πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλ Γκρό.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρο, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δεν διαφέρει πολύ, σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας και προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα και η χώρα αυτή θα χρειαστεί οικονομική στήριξη, η οποία θα είναι της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. 

Εξ άλλου, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας είπε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή δεν θα χρεοκοπήσει, καθώς, όπως είπε, η Ισπανία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, λόγω της υψηλής εγχώριας αποταμίευσης. 

Τέλος, ανέφερε ότι η Ιταλία βρίσκεται, σχετικώς, σε πιο ασφαλή κατάσταση, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι την επόμενη δεκαετία τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την οικονομία αυτής της χώρας. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε