Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανελέητο κυνηγητό της φοροδιαφυγής εξήγγειλε ο Παπακωνσταντίνου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το Παρίσι ήταν ο νέος σταθμός του ευρωπαϊκής περιοδείας του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με κύριο στόχο συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές.

Ο Έλληνας υπουργός είχε ωριαία συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ συνάντηση και τον πρόεδρο της τράπεζας BNP- Paribas, Μισέλ Πεμπρό.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Γαλλία είναι από τα κράτη που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη της Ελλάδας. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν και την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. «Μπορώ να πω ότι ταυτιζόμαστε σε πολλά από τα θέματα αυτά, ειδικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους φόρους, τις συναλλαγές και άλλα παρόμοια» είπε ο Έλληνας υπουργός.

Που δήλωσε πως δεν ανησυχεί για τα έσοδα. «Το πρόβλημα των εσόδων δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχουμε πει ότι οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα. Και σε κάθε περίπτωση υπάρχει από την πλευρά των δαπανών μια τόσο θετική εικόνα, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε το στόχο του ελλείμματος για το 2010.

Χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή «πολύ μεγάλη πρόκληση» αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό. «Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες να δείχνει την έμπρακτη διάθεσή της να κυνηγήσει ανελέητα τη φοροδιαφυγή. Έχουμε ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την αλλαγή στον τρόπο που κυνηγάμε τους φοροφυγάδες και μέσα από την αλλαγή του νομικού πλαίσιου, να μπορούμε να βελτιώσουμε τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να δώσουμε την αίσθηση δικαίου στους πολίτες».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε πως «στις συναντήσεις αυτές, συνοδεύομαι από εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, τους παρουσιάζουμε την πορεία του προγράμματος. Υπάρχει μια σαφής ικανοποίηση ότι προχωράμε και μπορώ να πω, και μια σταδιακή αλλαγή στάσης, πιο θετική για την Ελλάδα».

Ερωτηθείς ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νέου νομοθετικού πλαισίου που προβάλλει προκειμένου να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, ο υπουργός δήλωσε: «Προβάλλουμε καταρχήν, τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και προβάλλουμε όλες τις θεσμικές αλλαγές που κάνουμε. Τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, από το συνταξιοδοτικό, στο νέο φορολογικό πλαίσιο, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά, στην εκλογίκευση των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως κάνουμε με τον ΟΣΕ, στην αλλαγή του πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις, όπως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το πρόγραμμα, το λεγόμενο “fast track” για τις ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά είναι ζητήματα, που θα συζητηθούν πάρα πολύ».

Αναφερόμενος στο αν υπάρχει σκέψη για επέκταση της στήριξης του ΔΝΤ πέραν του 2012, εφόσον τα επιτόκια παραμείνουν πολύ υψηλά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε όλες τις δεσμεύσεις που της ζήτησαν οι πιστωτές της, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές. Θα μας επιτρέψει χαμηλό κόστος δανεισμού, και αυτό θα γίνει δυνατό χάρη στο συνδυασμό ενός ουσιώδους πρωτογενούς πλεονάσματος και ταυτόχρονα μιας υψηλής ανάπτυξης, τα οποία θα έχουμε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Και εξέφρασε την ελπίδα «να επιστρέψουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2011 εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν». Δεν απέκλεισε όμως η χώρα μας να μείνει εκτός αγορών ως το 2012.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε