Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ανεβαίνουν τα spread – Πέφτουν ευρώ και χρηματιστήρια

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Στο μάτι των κερδοσκόπων μπήκαν Ισπανία και Πορτογαλία συμπαρασύροντας όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο μάτι του κυκλώνα και κερδοσκόπων και το ευρώ που συνεχίζει να υποχωρεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Ανεβαίνει πάλι το επιτόκιο που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Πριν από λίγη ώρα βρισκόταν στις 344 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και τις 360.

Αυτή τη φορά αιτία της ανόδου είναι οι πιέσεις που δέχονται όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Δείτε τη σχετική είδηση

Λονδίνο, Παρίσι και  Φρανκφούρτη άνοιξαν με πτώση και συνέχισαν πτωτικά, ενώ με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός οτι για πρώτη φορά μετά την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την ίδια, η Moody’s αναθεώρησε πρός τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κρατικά ομόλογα της χωρας.

Την ίδια ώρα, το ευρώ έπεσε σήμερα κάτω από το όριο του 1,38 στην ισοτιμία του με το δολάριο, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, θύμα και αυτό των φόβων για συνέχιση της κρίσης που παρουισάζεται σε πολλές χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ. Συγκεκριμένα το ευρώ έπεσε στο 1,3778 έναντι του δολαρίου στις 17.15 ώρα Ελλάδας, έναντι του 1,3884 που ήταν η ισοτιμία του με το δολάριο χθες Τετάρτη στις 24.00 ώρα Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Τύπου, σχετικά με τη αναγκαιότητα πιθανής στήριξης χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ και παρουσιάζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (BCE) Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε και σήμερα αυτά που έχει πει το τελευταίο διάστημα, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία εξαίρεση στους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών της ευρωζώνης. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε