Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Bροχή 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανησυχία για τα ελλείμματα στην ευρωζώνη

Ανησυχία για τα ελλείμματα στην ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.01.2010 | 18:43
Πρώτη δημοσίευση: 26.01.2010 | 18:43

Πρώτη στην ανησυχία έρχεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το ελληνικό έλλειμμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί, "σοβαρά", από τη διαμόρφωση τώρα των δημοσιονομικών μεγεθών σε όλη τη 16μελή ευρωζώνη, υπό το πρίσμα της επιδείνωσής τους, όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στην Φρανκφούρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της κ. Γιούργκεν Σταρκ.

"Στα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα 13 υπόκεινται πλέον στη προβλεπόμενη διαδικασία για το υπερβολικό έλλειμμα, καθώς τούτο ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ τους, όπως ορίζεται από το "Σύμφωνο Σταθερότητας", υπογράμμισε ο ίδιος. 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ελκύει την προσοχή των οικονομολόγων, όμως πολλά άλλα προβλήματα υφέρπουν στην ευρωζώνη, πέραν του ελληνικού, σημείωσε. 

Ετσι, ο κ. Σταρκ προϊδέασε ότι, "πιθανότατα να ακολουθήσουν <νευρικές> αντιδράσεις χρηματιστηρίων ή άλλων οικονομικών αγορών αναφορικά με άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως και υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητάς τους". Ο ίδιος τόνισε πως--πάση θυσία--πρέπει να αποτραπούν οι "δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί", που βέβαια αλλοιώνουν τη γενική εικόνα στην ευρωζώνη από την άποψη της δημοσιονομικής της "υγείας".   Διαδώστε αυτό το άρθρο