Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανησυχούν οι έμποροι για το μέλλον των επιχειρήσεων, μετά τα αποτελέσματα των γιορτών

Ανησυχούν οι έμποροι για το μέλλον των επιχειρήσεων, μετά τα αποτελέσματα των γιορτών

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των επιχειρήσεων, μετά τα αποτελέσματα για την αγοραστική κίνηση τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ, η μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση ήταν στις 24 Δεκεμβρίου με 40%, στις 23 Δεκεμβρίου 23%, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου η κίνηση κινήθηκε χαμηλότερα στο 16% και στις 22 Δεκεμβρίου στο 7%.

Διαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν η καλύτερη ημέρα από την άποψη της αγοραστικής κίνησης, ενώ τα εμπορικά καταστήματα δούλεψαν ικανοποιητικά και την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, που παραδοσιακά παραμένουν ανοιχτά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, δήλωσε αναφορικά με τα παραπάνω ποσοστά ότι: “Τα αποτελέσματα της περιόδου των Χριστουγέννων ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά για το μέλλον των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, πληροφορηθήκαμε με ιδιαίτερη έκπληξη ότι από τη νέα δράση ενίσχυσης των ΜΜΕ με την αξιοποίηση πόρων των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μέσω των στοχευμένων ενεργειών ενίσχυσης των ΜΜΕ στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου & Υπηρεσιών απουσιάζει το λιανικό εμπόριο. Η εν λόγω δράση αναμενόταν ως “μάννα εξ ουρανού” από τις επιχειρήσεις, στο βαθμό που, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, κάθε ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί “φιλί ζωής” για τη χειμαζόμενη αγορά”.

Και συνέχισε: “Συγκεκριμένα, όταν δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι παράμετροι του συγκεκριμένου προγράμματος, ήδη από τον Μάιο του παρελθόντος έτους, όλες οι διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει αλλά και οι σχετικές επανειλημμένες ανακοινώσεις Τύπου περιελάμβαναν με κριτήρια επιλεξιμότητας το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι από την επικοινωνία που είχαμε με τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη μας από όλη την επικράτεια, οι εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής είχαν στηρίξει πολλά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα έδινε “ανάσες” σε αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης και είχαν επιδείξει ειδικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους”.

Και κατέληξε, τονίζοντας ότι: “Οι ελπίδες που στηρίζει τόσο η Πολιτεία όσο και η χειμαζόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό το πρόγραμμα για την παραγωγική αναβάθμιση της αγοράς μέσω των στοχευμένων ενεργειών ενίσχυσης των ΜΜΕ στον τομέα του εμπορίου, δεν πρόκειται ποτέ να ευοδωθούν, εάν δεν συμμετάσχει ισότιμα με τους λοιπούς κλάδους και το λιανικό εμπόριο.

Στη βάση αυτή, θεωρούμε ότι η απουσία του λιανικού εμπορίου από το συνοδευτικό πίνακα του προγράμματος συνιστά αβλεψία και όχι παράλειψη του Υπουργείου Ανάπτυξης και για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ ζητά την άμεση συμπλήρωση της σχετικής λίστας, ώστε να μετέχουν σε αυτήν και οι εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την αγορά την Κυριακή – Ψώνισαν οι Έλληνες ή έκαναν βόλτες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε