Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 11.06.2012 | 20:55
Πρώτη δημοσίευση: 11.06.2012 | 20:44

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2544 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2550 δολάρια από το επίπεδο των 1,2492 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ευρώ έχασε μέρος των κερδών του που είχε αποκομίσει νωρίς το πρωί (αγγίζοντας τα 1,2671 δολάρια) όταν είχε επικρατήσει στις αγορές κλίμα ευφορίας με αφορμή την απόφαση για παροχή βοήθειας στην Ισπανία.

Τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχθηκε ο προβληματισμός για το κατά πόσο το σχέδιο βοήθειας των 100 δισ. ευρώ προς την Ισπανία θα είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Θετικά υποδέχθηκαν το σχέδιο και οι αγορές ομολόγων, οι οποίες όμως και αυτές διόρθωσαν στις συνέχεια με αποτέλεσμα η απόδοση των Ισπανικών δεκαετών ομολόγων να αυξηθεί στο 6,42% και των αντίστοιχων Ιταλικών στο 6,02%. Μετά την Ισπανία, τέταρτη κατά σειρά χώρα που αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή βοήθεια, στην "πρώτη γραμμή" της κρίσης έρχεται πλέον η Ιταλία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξυπηρέτηση ενός Δημόσιου Χρέους 2 τρισ. δολαρίων, το οποίο απορροφά περίπου 35 δισ. ευρώ μηνιαίως. Πάντως ο Νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz προέβλεψε σήμερα ότι μία έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε περαιτέρω στο 28,65% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,31% να διαμορφωθεί στο 27,34%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,22%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,08% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,94%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,66%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε το 0,38%.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο