Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.08.2012 | 23:18

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2565 δολάρια από το επίπεδο των 1,2513 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2248 δολάρια.

Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στην θετική έκβαση που είχε σήμερα η δημοπρασία εντόκων γραμματίων στην Ισπανία, καθώς και τις υψηλές προσδοκίες που πυροδότησε η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο ετήσιο συνέδριο στο Jackson Hole στις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή έδωσε το έναυσμα για σενάρια μίας νέας αποφασιστικής παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων ενδεχομένως και εντός της επόμενης εβδομάδας, οπότε είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας.

Νωρίτερα στις 3 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα εμφανιστεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ στην Ισπανία σήμερα η διάθεση των εντόκων γραμματίων ξεπέρασε το στόχο που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών. Η χώρα διέθεσε τίτλους αξίας 3,6 δισ. ευρώ τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας έναντι στόχου 3,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Αξιοσημείωτη ήταν και η αποκλιμάκωση του επιτοκίου των τρίμηνων εντόκων γραμματίων το οποίο διαμορφώθηκε στο 0,94% από 2,43% που είχε φθάσει στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Σημαντική αποκλιμάκωση του επιτοκίου κατά περίπου 2% καταγράφηκε και στη δημοπρασία ομολόγων μηδενικού κουπονιού (zero coupon) που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία. Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών διαμορφώθηκε στο 3,06%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 2 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 23,47% έναντι 23,80% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,33% να υποχωρήσει ελαφρώς στο 22,14% έναντι 22,45% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,82% από 0,83% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,69%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,55%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,37%, ενώ στο μήνα υποχώρησε οριακά στο 0,12%.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο