Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανοδικά κινήθηκε το ευρώ εν όψει της διάσωσης της Ιρλανδίας

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3647 δολάρια.

Eνισχύθηκε το απόγευμα το ευρώ μετά τη διαφαινόμενη αποδοχή του σχεδίου διάσωσης της Ιρλανδίας από την Κυβέρνηση της χώρας. Το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3602 δολάρια από το επίπεδο των 1,3529 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Σημείο καμπής για την μεταστροφή της Ιρλανδικής Κυβέρνησης αποτέλεσε η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας J. Cl. Trichet. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης ότι δεν μπορούν να στηρίζονται εσαεί στα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Ο Κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του ανέφερε ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε η ΕΚΤ για ν΄αντιμετωπίσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι σωστό να δημιουργούν συνθήκες εξάρτησης (σ.σ με τα κράτη μέλη), καθώς εξομαλύνονται οι συνθήκες. Αμεση ήταν η απάντηση του Ιρλανδού υπουργού Brian Lenihan από το Δουβλίνο ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του καλωσορίζει την δημιουργία εντός ταμείου εκτάκτου ανάγκης για την βοήθεια των Ιρλανδικών τραπεζών.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ ήταν και σήμερα περιορισμένη και διαμορφώθηκε στα 12 εκατ .ευρώ , εξαυτών τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρω σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 1 εκατ. . ευρώ, καθώς και στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 9 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο υποχώρησε ελαφρώς στο 8,91% από 9,09% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,59% από 11,68% χθες έναντι 2,68% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,27% το τρίμηνο στο 1,04% και ο μήνας στο 0,84% από 0,85%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε