Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Aνοδικά το ευρώ έναντι του δολαρίου

Aνοδικά το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 17.04.2012 | 23:28

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3124 δολάρια από το επίπεδο των 1,3092 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στα 1,3132 δολάρια.

Παρά τα αντιφατικά μηνύματα οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος δείχνουν να ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές του ευρωπαϊκού νομίσματος. Χαρακτηριστικό των "αμφίσημων" μηνυμάτων που εκπέμπει η αγορά αποτελούν τα αποτελέσματα των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων στην Ισπανία.

Η χώρα η οποία βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της κρίσης Χρέους προχώρησε σήμερα στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 12 και 18 μηνών. Παρόλο που το επιτόκιο των τίτλων σημείωσε μεγάλη αύξηση, στο 2,63% από 1,41% και στο 3,11% από 1,71% , αντιστοίχως, οι επενδυτές εξέλαβαν ως θετική εξέλιξη την υπερκάλυψη του ποσού που επιζητούσε να συγκεντρώσει η χώρα (3 δις.ευρω), "παραβλέποντας" την σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού. Αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί το ευρώ λίγο μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας. Επίσης η αγορά δεν αντέδρασε αρνητικά στις εκτιμήσεις του Αμερικανού επενδυτή John Paulson ( ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να είχε ενεργό ρόλο και στην κρίση του ελληνικού χρέους) ο οποίος προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, επενδύοντας για το λόγο αυτό σε CDS.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή δημοπρασία διετών ομολόγων στη Γερμανία, ενώ μεθαύριο ( 19 Απριλίου) η σκυτάλη περνά στην Γαλλία η οποία θα προχωρήσει στη δημοπρασία διετών, τριετών και πενταετών τίτλων.

Θετική για το ευρώ ήταν σήμερα και η ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία σύμφωνα με τις μετρήσεις που διενεργεί το Ινστιτούτο ZEW.

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκε μόνο μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε εντολή πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 21,23% από 22,15% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 1,65%) να διαμορφωθεί στο 20,50% από 20,43%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,37% από 1,39%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,21% από 1,24%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,04% από 1,06%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,74% από 0,76%, ενώ μήνας παρέμεινε στο 0,40%.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο