Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου

Άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου

Μεγάλη άνοδο εμφανίζει σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, λίγες ώρες μετά τις σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4170 δολ. από το επίπεδο των 1,38 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4038 δολάρια.

Οι αγορές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του Χρέους που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ευρωζώνη.

Μας κούρεψαν 100 δις ευρώ χρέους – Μας ψαλίδισαν την εθνική κυριαρχία

Η ενίσχυση των κεφαλαίων του Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) μέσω μόχλευσης, στο 1 τρισ. ευρώ από 400 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα εκτιμάται επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των υπερχρεωμένων χωρών. Ακολούθως η διάθεση 106 δις. ευρώ για την επανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών που θα υποστούν σημαντικές απομειώσεις στα κεφάλαια τους εξαιτίας του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων θεωρείται ότι είναι ικανή για να καλύψει τις ζημιές των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 16,00% από 15,99% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 18,01% από 18,02% χθες, έναντι 2,01% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,11% από 2,12%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,95%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,78%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,58%, ενώ ο μήνας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,36%.

Διαβάστε επίσης: Άνοδος στο ΧΑ και στις διεθνείς αγορές

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε