Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.02.2010 | 07:12
Πρώτη δημοσίευση: 25.02.2010 | 21:02

Οξύτατη και με κινητοποιήσεις διαρκείας αναμένεται να είναι η αντίδραση των επαγγελματιών.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, με πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να κατατεθεί μέχρι το φθινόπωρο ένα πλήρες πλαίσιο στη Βουλή - ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο παρουσίασης ευρωπαϊκής Οδηγίας που αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη.

Η Οδηγία που συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διευκολύνει την εγκατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές προβλέψεις, όπως εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠ, κατάργηση διατάξεων που παρεμποδίζουν την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, διευκολύνεται η διοικητική απλοποίηση και θεσπίζεται μηχανισμός διοικητικής συνεργασίας με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. 

Των προβλέψεων της Οδηγίας εξαιρείται ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι μεταφορές, τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, οι ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τα μμε, οι υπηρεσίες ασφάλειας και οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών. 

Από την άλλη ωστόσο, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των κ.κ. Καραθανασόπουλου και Παπαδημούλη, εξέφρασαν την αντίθεσή του στην εφαρμογή της Οδηγίας, υπογραμμίζοντας πως η ελευθερία της εγκατάστασης, θα αποτελέσει μια πίεση στην ελληνική εργατική τάξη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, να χρησιμοποιήσουν δικούς τους εργαζομένους, που θα παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις χρησιμοποιώντας «μπλοκάκι». 

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Στρατάκης, θεώρησε επαρκείς τις τροποποιήσεις που έγιναν στις αρχικές προβλέψεις, ήδη κατά την διαμόρφωση της Οδηγίας, που επέβαλλαν να ισχύει το εργασιακό καθεστώς των χωρών απασχόλησης των εργαζομένων και όχι των χωρών καταγωγής τους. Η Νέα Δημοκρατία (Κ. Μητσοτάκης) τάχθηκε υπέρ της γοργής εφαρμογής της Οδηγίας, ενώ ο ΛΑΟΣ, (Η. Πολατίδης), ζήτησε τουλάχιστον να προβλεφθεί πως οι υπό εγκατάσταση εταιρείες, θα απασχολούν τουλάχιστον εργαζομένους εγκατεστημένους στην Ελλάδα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα Λουράντου, προέδρου των Φαρμακοποιών Αττικής, ο οποίος μιλώντας στο NewsIt αποσαφήνισε ότι μία τέτοια ενέργεια θα είναι καταστροφικό για τις δημόσιες δαπάνες και για την υγεία, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μείνουν ανοχύρωτα στη διαδικασία ελέγχου χορήγησης φαρμάκων και παροχών.

Παράλληλα, τόνισε πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αύξηση των φαρμακείων την ίδια ώρα που η Ελλάδα έχει περί τα 11.500 φαρμακεία, ενώ σύμφωνα με τον πληθυσμό της χώρας θα έπρεπε να υπάρχουν περίπου 4.500 φαρμακεία.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο