Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ανοιχτή η ημερομηνία για την 6η δόση αλλά και την επιστροφή της τρόικας

‘Οτι θα περίμεναν με τόση ανυπομονησία οι έλληνες να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα δεν το είχαν φανταστεί. Όμως πλέον τα περιθώρια στενεύουν και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να εκταμιευθεί επιτέλους η 6η δόση.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, κ. Αλταφάζ μας είπε πάλι σήμερα οτι το κλιμάκιο της Τρόϊκας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Είπε επίσης οτι οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων ΔΕΝ θα ληφθούν στο Eurogroup, το οποίο θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Και αυτό γιατί, όπως είπε ο κ. Αλταφάζ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί μία τεχνική εργασία, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες δόσεις, με τη σύνταξη από την πλευρά της Τρόϊκας της σχετικής «έκθεσης συμμόρφωσης».

Η έκθεση αυτή, τόνισε, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα ληφθεί η απόφαση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, ανέφερε πως το Eurogroup έχει επανειλημένα αποδείξει ότι χαρακτηρίζεται από ευελιξία και μπορεί να λάβει αποφάσεις «ανά πάσα στιγμή και σε διάφορες συνθέσεις».

Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου σημείωσε, ακόμη, ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος » στις συνομιλίες, ενώ, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Ειδικότερα, για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

Κληθείς, να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε προτάσεις για ενίσχυση των μέσων που θα διασφαλίσουν συνολικά τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση επί του θέματος η Επιτροπή δεν θα εμπλακεί σε σενάρια τα οποία είναι πρόωρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η διάψευση της ημέρας από τον Ε.Βενιζέλο

Αναδρομικά το κουτσουρεμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ – Μειώνονται κι άλλο 20% οι μισθοί στο Δημόσιο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε