Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο Νέου Μνημονίου και νέας προσφυγής στην τρόικα από το 2012

Η δήλωση αυτή του Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνει περίτρανα πως όλα αυτά τα μέτρα στις πλάτες των πολιτών δεν αποδίδουν τελικά τα αναμενόμενα.

Σε ομολογία αποτυχίας προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος άφησε ορθάνοιχτο η Ελλάδα να αναγκαστεί να εισέλθει εκ νέου στον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 2012, σε περίπτωση που οι αγορές είναι απαγορευτικές.

Αυτό θα σημάνει αυτόματα ένα νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα, καθώς οι Βρυξέλλες δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση εάν δεν παρθούν νέα σκληρότερα μέτρα και δεν δοθούν νέες υποσχέσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει “η έξοδος στις αγορές να γίνει το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε στις αρχές του 2012”. Ερωτηθείς για την ανάγκη κάλυψης τοκοχρεολυσίων ύψους 27 δις. ευρώ το επόμενο έτος, ο υπουργός, είπε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: Ή η χώρα θα βγει στις αγορές, εφόσον αυτές δεν είναι “απαγορευτικές”, ή θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. “Δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα”, δήλωσε. Προανήγγειλε, τέλος, την έκδοση “ομόλογων διασποράς” μετά τον Ιούνιο.

 “Απολύτως βιώσιμο” χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το δημόσιο χρέος, απορρίπτοντας, εκ νέου κατηγορηματικά, τη φημολογία περί αναδιάρθρωσής του. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός τόνισε ότι “μια αναδιάρθρωση ενέχει τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι “εμμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας”, καθώς, “στο μυαλό των αγορών, η βιωσιμότητα εξαρτάται και από το πώς πηγαίνουμε με το πρόγραμμα”.

Ο ίδιος απέδωσε, εξάλλου, την αντίδραση των αγορών την περασμένη Παρασκευή (ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) με την αύξηση των spreads, στη φημολογία περί αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε “απολύτως επιτεύξιμο” τον στόχο είσπραξης εσόδων 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός της τριετίας και επισήμανε ότι τα συνολικά 50 δις. ευρώ έως το 2015 θα καλυφθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Όσον αφορά στις πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 3 δις. ευρώ για το τρέχον έτος, για να “κλείσουν” οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον βάρος στην περιστολή των δαπανών (στο πλαίσιο του κανόνα 2:1 για δαπάνες και έσοδα).

Στις αρχές Μαΐου θα έρθει εκ νέου στην Ελλάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και προς τα μέσα του ίδιου μηνός και οι επικεφαλής, οπότε και θα εξειδικευθούν ορισμένοι τομείς του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή προς τα μέσα Μαΐου).

Πάντως, ο υπουργός απέκλεισε εκ νέου να γίνουν επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις του ΦΠΑ. Δήλωσε, επίσης, ότι τα έσοδα το β΄ 15θήμερο του Απριλίου είναι καλύτερα σε σχέση με προηγούμενους μήνες και ανακοίνωσε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε