Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Αντεπίθεση Σόιμπλε στη Λαγκάρντ! “Ακόμα και η Ελλάδα έκανε ρεαλιστικότερες προβλέψεις από εσάς”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ επιτέθηκε -εμμέσως- στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως “τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό”. Πρόκειται φυσικά για την -πολλάκις- εκπεφρασμένη άποψη του γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος σήμερα σήκωσε το γάντι και εμφανίστηκε γεμάτος… φαρμάκι!

Το “ρήγμα” στον τρόπο σκέψης για την Ελλάδα, μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Σόιμπλε, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Αφού εξέφρασε… αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τόνισε: “Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα”.

Με τον τρόπο αυτό “κάρφωσε” το ΔΝΤ για τις προβλέψεις του, που διαχρονικά αποδείχθηκαν αποτυχημένες, λέγοντας προς το Ταμείο πως… ακόμα και η Ελλάδα προέβλεψε καλύτερα τα πράγματα (σ.σ. σαν κάπως… υποτιμητικό και για την Ελλάδα “ακούστηκε” αυτό).

Όπως αναφέρει το mignatiou.com, επικρατεί η αίσθηση ότι η αναφορά του αυτή σε οικονομολόγους αφορά στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσε στενές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Λαγκάρντ φωνάζει! Σόιμπλε ακούει;

Η επιμονή του κ. Τόμσεν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “τραυμάτισε” τις σχέσεις τους, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές.

Σαμαράς και… τώρα

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: “Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές”.

**Αναλυτικά ο διάλογος του Τζον Λίπσκι, πρώην στελέχους του ΔΝΤ, με τον Σόιμπλε

– Είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα;

– Ναι. Ναι, είμαι.

– Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, τελικά; … (γέλια)

– Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οιικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά (δεν τα κατάφερε). Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν.

– Ας το ελπίσουμε…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε