Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Αντιδρούν όλοι στην περαίωση-τη χαρακτηρίζουν πανάκριβη και παράλογη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το …κοστούμι που ράβει το υπουργείο Οικονομικών για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

είναι πανάκριβο και η Κυβέρνηση για να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού απαιτεί μάλιστα να αρχίσουν να το πληρώνουν μέσα σε 20 μέρες!
Τα ελάχιστα ποσά για κάθε χρήση ξεκινάνε από τα 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.000 για να δοθεί το … συγχωροχάρτι και αν οι φοροφυγάδες που “έφαγαν” εκατομμύρια μπορούν να το κάνουν ήδη οι επαγγελματίες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση αναρωτιούνται πως θα βρουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου τις χιλιάδες των ευρώ που χρειάζονται για να προκαταβάλλουν το ένα τέταρτο.
Ο μαθηματικός τύπος που προτείνει το υπουργείο ανεβάζει τα ποσά του φόρου σε δυσθεώρητα ύψη για πολλούς ο συντελεστής προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων είναι στο 2%, ενώ αρχικά γινόταν λόγος για 1% ενώ ο συντελεστής προσαυξάνεται μέχρι και 35% για ακαθάριστα έσοδα άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ.
Εν μέσω κρίσης μάλιστα και με την αγορά να περνάει τη χειρότερη ύφεση από το 1974 οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βρουν το υπόλοιπο ποσό μέσα στον επόμενο χρόνο.
Επιπλέον η ρύθμιση ευνοεί τους έχοντες σε ότι έχει να κάνει με τις δόσεις. Το πρόστιμο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μπορεί να εξαλειφθεί μόνο για όσους έχουν τη δυνατότητα για εφάπαξ εξόφληση, όσοι επιλέξουν τις δόσεις θα έχουν έκπτωση ως 50%. Και σε αυτή την περίπτωση με τα ταμεία να είναι άδεια το υπουργείο βιάζεται να μαζέψει χρήματα και έτσι θα ευνοηθούν μόνο όσοι έχουν υψηλή ρευστότητα, δηλαδή όχι οι μικροί και οι μεσαίοι επιχειρηματίες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την περαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ σήμερα η ηγεσία του υπουργείου θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς για να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το ελάχιστο προτεινόμενο ποσό για κάθε χρήση είναι 400 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.000 ευρώ ανάλογα την κατηγορία των βιβλίων.

Προσφέρει εκπτώσεις έως 100% στα πρόστιμα μέχρι και 45 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα διατάσσει και πάγωμα παραγραφής οφειλών για μια επιπλέον διετία (έως τέλος του 2012). Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά το 25% της περαίωσης μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις θα υπαχθούν εκκρεμείς υποθέσεις που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009. Δηλαδή εκείνες που:

α) Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος.

β) Έχει αρχίσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει περαιωθεί.

γ) Έχει εκδοθεί Φύλλο Ελέγχου ή Πράξη αποτελεσμάτων αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.

δ) Εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί σε α΄ συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

ε) Περαιωμένες υποθέσεις για τις οποίες μέχρι 31.8.2010:

αα) Έχουν μετά τον έλεγχο, εκδοθεί συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων ή Φ.Π.Α. τα οποία είτε δεν έχουν οριστικοποιηθεί, είτε εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και δεν έχουν συζητηθεί σε α’ συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ή
ββ) Έχουν εκδοθεί αποφάσεις Επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. για συμπληρωματικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος στις λοιπές φορολογίες.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Σε αυτές ανήκουν:

α) Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και οι επόμενες αυτής.

β) Οι υποθέσεις φυσικών προσώπων με εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχουν τηρηθεί βιβλία και μόνο όσον αφορά τα εισοδήματα αυτά.

γ) Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2753/1999, με εξαίρεση τις ανέλεγκτες προηγούμενες ή επόμενες χρήσεις αυτών.

δ) Από κάθε υπόθεση, η ανέλεγκτη χρήση στην οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα είναι μεγαλύτερα του ποσού των (ενδεικτικά): είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ και όλες οι επόμενες αυτής χρήσεις.

ε) Οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία, εκτός αν αυτά έχουν τύχει επεξεργασίας και έχουν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ.

στ) Οι υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών – δωρεών – προικών – γονικών παροχών.

ζ) Οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

η) Οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου του άρθρου 39 του ν. 1914/1990.

θ) Οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπάγονται σε Φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος της περαίωσης
 
Το ποσό του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής: Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ο οποίος διαμορφώνεται από 1 ως 1,35. Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή (ενδεικτικά) 20%, εκτός από τις ΑΕ και ΕΠΕ, όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.
 
Αν από τον παραπάνω υπολογισμό δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει ποσό μικρότερο από 400 ευρώ για επιτηδευματία που δεν τήρησε βιβλία ή τήρησε βιβλία πρώτης κατηγορίας του ΚΒΣ, το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται σε 400 ευρώ. Στην περίπτωση επαγγελματία ή επιχείρησης που τηρεί βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ το κατώτερο ποσό φόρου για κάθε χρήση ορίζεται σε 700 ευρώ, ενώ για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας το ελάχιστο ποσό είναι 1.000 ευρώ ανά χρήση.
 
 
Παράδειγμα
 
Εστω ελεύθερος επαγγελματίες που τηρεί βιβλία Β΄ κατηγορίας έχει πέντε ανέλεγκτες χρήσεις και ετησίως έχει ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) 150.000 ευρώ.
 
Το ποσό του φόρου της περαίωσης για κάθε χρήση θα υπολογιστεί ως εξής:
 
– 150.000 ευρώ (ετήσια ακαθάριστα έσοδα) Χ 2% (συντελεστής λογιστικών διαφορών) Χ 1% (συντελεστής προοδευτικότητας) Χ 20% (συντελεστής φορολογίας) = 600 ευρώ.
 
Ωστόσο, επειδή το ελάχιστο ποσό δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 700 ευρώ, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα πρέπει να καταβάλει για τις πέντε ανέλεγκτες χρήσεις 3.500 ευρώ (5 Χ 700 ευρώ)
 
Για τον υπολογισμό του ποσού του βεβαιωτέου φόρου, στην περίπτωση που υπάρχει απόφαση επιβολής προστίμου ΚΒΣ, το ποσό της τυχόν αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 15% προστίθεται στο ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων με τους παραπάνω συντελεστές και επί του αθροίσματος επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% ή 25% (ενδεικτικός συντελεστής) ανάλογα με την περίπτωση. Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται ως και 60% στην περίπτωση λήψης πλαστού ή εικονικού ή νοθευμένου στοιχείου.
 
 
Τρόπος καταβολής του φόρου
 
Για τη ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα για κάθε ανέλεγκτη υπόθεση η οποία, με βάση τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων που διαθέτει, υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου. Ενα αντίτυπο του Εκκαθαριστικού Σημειώματος αποστέλλεται ταχυδρομικώς με επιστολή στον επιτηδευματία που αφορά και ένα στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του επιτηδευματία ή σε κάθε αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος αν αυτές είναι περισσότερες από μία.
 
Ο επιτηδευματίας, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις του, καταβάλλει το 25% του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα. Η κατά τα παραπάνω καταβολή δεν μπορεί να γίνει πέραν της 12ης Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προαναφερόμενης προθεσμίας δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα ρύθμισης.
 
Τα υπόλοιπα ποσά φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και του προστίμου του ΚΒΣ που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα και αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία καταβάλλονται ως ακολούθως:
 
α) Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι ως 5.000 ευρώ, σε τέσσερις, κατ΄ ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις και χωρίς το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των 500 ευρώ.
 
β) Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 5.000 ευρώ και ως 20.000 ευρώ, σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις.
 
γ) Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής, είναι πάνω από 20.000 ευρώ, σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις.
 
Σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο κατά τα ανωτέρω ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10%.
 
 

Δείτε όλο το νομοσχέδιο για την περαίωση ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕΒ για περαίωση: “Δεσμευτείτε οτι θα είναι η τελευταία φορά!”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε