Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Απαισιόδοξη η ΕΚΤ για την ανάπτυξη – Έρχεται μείωση επιτοκίων;

Απαισιόδοξη η ΕΚΤ για την ανάπτυξη – Έρχεται μείωση επιτοκίων;

Τον Ιούνιο αναμένεται να δημοσιεύσει η ΕΚΤ τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη τον Ιούνιο και θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περισσότερο το βασικό επιτόκιό της εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο, δήλωσε χθες ο Λικ Κουν, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

“Η υπόθεσή μου είναι ότι δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου—ίσως μια ελαφριά επιδείνωση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, αλλά τίποτε δραματικό ή θεμελιώδες”, είπε ο Κουν σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

Δεδομένα που αναμένεται να δημοσιευθούν την Τρίτη εκτιμάται πως θα δείξουν ότι η ευρωζώνη περιήλθε ξανά σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο.

Ο Κουν, επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας, είπε ότι δεν βλέπει κίνδυνο από τον πληθωρισμό φέτος, πρόσθεσε όμως ότι εάν αυτό μεταβληθεί, τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ, όπως τα τριετή δάνεια, δεν θα εμποδίσουν την αύξηση των επιτοκίων.

“Αντιστρόφως, κατά την άποψή μου δεν έχουμε ακόμα φθάσει το μηδενικό όριο [των επιτοκίων]. Το εάν και κατά πόσον θα φθάσουμε εκεί μένει να φανεί”, είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ δεν έχει εξαντλήσει την εργαλειοθήκη των έκτακτων μέτρων που μπορεί να πάρει.

“Υπάρχει ξεκάθαρα πιθανότητα για περαιτέρω βήματα εάν αυτό καταστεί αναγκαίο—το αν θα πρόκειται για νέα μέτρα ή παλιά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας”, είπε ο Κουν.

Τα επιτόκια στην ευρωζώνη βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας, στο 1%. Πέραν της μείωσης των επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει διαθέσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τριετή δάνεια τον Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο για να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών για την ευρωζώνη.

Ο Κουν είπε ότι τα σημερινά “τείχη προστασίας” επαρκούν, ακόμα κι αν η κρίση χρέους επιδεινωθεί. “Νομίζω ότι επαρκούν προς το παρόν και είμαι πεπεισμένος ότι εάν χρειαστούν περισσότερα, θα βρεθούν”, δήλωσε.

Εξάλλου ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο η πολιτική κρίση στην Ελλάδα να οδηγήσει σε μη-συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας, ο Κουν εκτίμησε ότι η ΕΚΤ δεν θα παρείχε έκτακτη ρευστότητα σε ελληνικές τράπεζες που θα αντιμετώπιζαν πτώχευση. “Δεν προσφέρουμε [έκτακτη ρευστότητα] σε χρεοκοπημένες τράπεζες. . . Αυτή είναι μια από τις αρχές της πολιτικής μας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι οι περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ “δεν πρόκειται να βοηθήσουν” και ότι επαφίεται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Μ. Ντράγκι: Κυριαρχεί αβεβαιότητα για την οικονομία στην ευρωζώνη

Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση ανεργίας στην Ευρωζώνη

Η ευρωζώνη είναι σάπια μέχρι την καρδιά;

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε