Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Απαισιόδοξη η Fed για ανάπτυξη και ανεργία

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2010 και για τη μείωση της ανεργίας έως το 2012. Για αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Η Fed μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, με βάση τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στη σύνοδο της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική: στα τέλη του τετάρτου τριμήνου η ανάπτυξη προβλέπεται να φθάσει το 3 με 3,5%, όταν τον Απρίλιο προέβλεπε ανάπτυξη στο 3,2 με 3,7%.

Κατά συνέπεια, η μείωση της ανεργίας θα είναι πολύ πιο αργή απ’ όσο προέβλεπε η κεντρική τράπεζα. Εάν για τα τέλη του το 2010 η πρόβλεψή της (9,2 με 9,5%) ήταν πιο κοντά στα σημερινά επίπεδα του 9,5%, για τα επόμενα χρόνια η πρόβλεψη για την ανεργία είναι ακόμη πιο δυσοίωνη: για τα τέλη του 2011, η Fed προβλέπει 8,3 με 8,7% (έναντι 8, 1 με 8,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), και για τα τέλη του 2012 στο 7,1 με 7,5% (από 6,6 με 7,5%).

Η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων, αναγκάζει τη Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, για την οποία ορισμένοι προβλέπουν ακόμη ότι διατρέχει «κίνδυνο αποπληθωρισμού».

Οι διοικητές της τράπεζας «επεσήμαναν πως αντί να συνεχίζεται να σχεδιάζονται και να δοκιμάζονται μηχανισμοί για έξοδο από μία ανήκουστα χαλαρή νομισματική πολιτική, η διοικούσα επιτροπή θα έπρεπε να εξετάσει εάν θα μπορούσαν να είναι επίκαιρα νέα μέτρα στήριξης σε περίπτωση που οι προοπτικές μέλλουν να επιδεινωθούν αισθητά», τονίζεται στα πρακτικά.

«Μικρός αριθμός από συμμετέχοντες έκαναν λόγο ακόμη και για κάποιο κίνδυνο αποπληθωρισμού», τονίζεται στο κείμενο. Ο όρος αυτός σπάνια γίνεται επικλητός από τους διοικούντες της κεντρικές τράπεζας.

Η σύνοδος της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική, στις 22 και 23 Ιουνίου, είχε διατηρήσει κοντά στο μηδέν τα επιτόκια, προκειμένου να δοθούν τα μέγιστα δυνατά κίνητρα στην δανειοδότηση και στην οικονομική δραστηριότητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε