Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Απεγνωσμένο SOS Κίνας και Ιαπωνίας

Ελάτε να συντονιστούμε τώρα πριν μας εξαφανίσει όλους η παγκόσμια ύφεση λένε ουσιαστικά τα μεγαθήρια της Ασίας προς τις Η.Π.Α και την Ευρώπη.
 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιασιχίκο Νόντα δήλωσε ότι οι ηγέτες παγκοσμίως πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
 
Όμως και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί, βλέποντας την ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια που πυροδοτεί τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε σήμερα :”Όλες οι χώρες σε διεθνές επίπεδο πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπιστούν οι εντεινόμενοι κίνδυνοι εξ αιτίας των κρίσεων χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση,”.
 
Ο κ. Γιανγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία, τόνισε πως οι κίνδυνοι λόγω του χρέους στις ΗΠΑ κλιμακώνονται και κάλεσε την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει “υπεύθυνη” νομισματική πολιτική και να προστατεύσει τις επενδύσεις άλλων χωρών στο δολάριο.
 
“Τα προβλήματα των κρίσεων χρέους των χωρών της Ευρώπης ακόμα εξελίσσονται, ενώ ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών λόγω του χρέους των ΗΠΑ κλιμακώνεται”, ανέφερε ο κινέζος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου.
 
“Όλες οι χώρες πρέπει να αυξήσουν κι άλλο την επικοινωνία και το συντονισμό τους, να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να βελτιώσουν την διακυβέρνηση της παγκόσμιας οικονομίας”.
 
Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ τα παγκόσμια χρηματιστήρια κατέγραφαν μεγάλες απώλειες εν μέσω των φόβων πως η αμερικανική οικονομία διολισθαίνει ξανά σε ύφεση και καθώς η αλματώδης αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας ήγειραν εκ νέου φόβους πως οι κρίσεις χρέους στην ΕΕ επιδεινώνεται.
 
Ο κ. Γιανγκ κάλεσε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ, όπου αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα έχει επενδύσει σχεδόν το 70% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, που ανέρχονται σε περίπου 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, να κάνουν βήματα για να προστατεύσουν τις επενδύσεις των άλλων κρατών σε δολάρια.
 
“Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή υπεύθυνη νομισματική πολιτική για να διατηρηθεί η τάση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και να διασφαλιστεί η σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας”, δήλωσε ο κ. Γιανγκ.
 
“Ελπίζουμε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πόρων στις ΗΠΑ που έχουν άλλες χώρες”.
 
Οι δηλώσεις του κ. Γιανγκ αντανακλούν τα σχόλια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν, ο οποίος κάλεσε την Ουάσινγκτον να χειριστεί υπεύθυνα το ζήτημα του αμερικανικού κρατικού χρέους. Ο Ζιου επισήμανε ότι εάν το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών καταστήσει ευμετάβλητη την αγορά στη χώρα, αυτό θα υπονομεύσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.
 
Ο κ. Γιανγκ επισήμανε επίσης τα προβλήματα χρέους στην ΕΕ, τονίζοντας πάντως ότι το Πεκίνο συνεχίζει να στηρίζει την Ένωση και το ευρώ.
 
“Η Κίνα πάντοτε εμπιστευόταν την ευρωζώνη και το ευρώ”, είπε. “Έχουμε αγοράσει πολλά (κρατικά) ομόλογα σε ευρώ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ευρώπη και το ευρώ όπως πάντα στο μέλλον”.
 
“Η τάση στην οικονομία των ΗΠΑ έχει σημαντικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Η σταθερή αξία του δολαρίου των ΗΠΑ, ενός μεγάλου αποθεματικού νομίσματος, είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες”, κατέληξε ο κινέζος ΥΠΕΞ.
 
Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε