Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απειλή Μπαρόζο: “Επιλέξτε. Λιτότητα ή Χρεοκοπία”!

Απειλή Μπαρόζο: “Επιλέξτε. Λιτότητα ή Χρεοκοπία”!

Με μια απειλή – προειδοποίηση προς στις χώρες που έχουν πάρει διεθνή στήριξη και… κυρίως την Ελλάδα έστειλε σήμερα ο Μπαρόζο.

Οι χώρες της ΕΕ που έχουν δεχθεί διεθνή στήριξη  “δεν έχουν άλλη επιλογή” παρά να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητα παράλληλα με τις προσπάθειές τους για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

“Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή –εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή– παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης”, δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. “Ανάπτυξη και σταθεροποίηση, τα χρειαζόμαστε και τα δύο”, τόνισε.

Ο ίδιος επέμεινε πως θα ήταν “ανεύθυνο” εκ μέρους της Επιτροπής να συστήσει περαιτέρω αύξηση των εθνικών ελλειμμάτων για να επιτευχθεί ανάπτυξη.

Πάντως δεν είναι τυχαίο που οι δηλώσεις Μπαρόζο γίνονται σήμερα αφού ο βασικός αποδέκτης των απειλών αυτών είναι η Ελλάδα…

“Σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η διεθνής χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα παγώσει μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, ο Ζοζέ Μπαρόζο αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι από σεβασμό στο θεσμό της δημοκρατίας δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε μαζί του ότι λόγω της ευαίσθητης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, είναι συνετό να αποφεύγονται σχόλια.
    
Ωστόσο, ο Μπαρόζο σχολίασε ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης. “Η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις αγορές και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης.

“Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις και αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων” πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συνδυάζονται με σχέδια ανάπτυξης. Σημείωσε ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή, από την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνήσει, με στόχο την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών τους. Παραδέχτηκε ότι οι προσαρμογές είναι οδυνηρές και υπογράμμισε ότι η συνεχής αύξηση των ελλειμμάτων δεν ευνοεί την ανάπτυξη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε