Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Απελευθέρωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Απελευθέρωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Για το ρεύμα οι προβλέψεις του μνημονίου περιλαμβάνουν σταδιακή σύνδεση των χονδρικών με τις λιανικές τιμές και κατάργηση των νόμιμων τιμολογίων για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς, η κυβέρνηση καλείται τον επόμενο μήνα να οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, στα οποία περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η προθεσμία για την εφαρμογή των μέτρων, οπότε οι τρίτοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρεύμα από λιγνίτη, λήγει το Νοέμβριο του 2013. Προβλέπεται επίσης και πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, χωριστά ή σε συνδυασμό με τις λιγνιτικές, μια εναλλακτική που επίσης εξετάζει η κυβέρνηση.

Τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές η κυβέρνηση καλείται να μεταρρυθμίσει τα υποστηρικτικά μέτρα (δηλαδή τις εγγυημένες τιμές αγοράς της ”πράσινης” ενέργειας) ”έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά”.

Η κατεύθυνση είναι να αποφεύγεται πιθανή υπερβολική αποζημίωση των παραγωγών όπως επίσης να εξετασθεί η επιλογή αυτόματος μείωσης του τιμολογίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε