Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Απίστευτο παρασκήνιο και πιέσεις με το κούρεμα – IΙF: Αβέβαιη η έκβαση του PSI – Reuters: Οι γερμανοί φοβούνται ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

– Βενιζέλος σε διοικητές ταμείων: “Αν αποτύχει το κούρεμα τα ομόλογά σας θα αξίζουν ένα μηδενικό”
– Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε συμμετοχή εως 80%
– Αισιοδοξία από Σόιμπλε και Όλι Ρεν – Ναι στο κούρεμα από Societe Generale και Unicredit
– Η συμφωνία για το κούρεμα κόστισε πάνω από 11 δις δολάρια σε μία ημέρα για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Αβέβαιη και αδύνατον να προβλεφθεί, χαρακτηρίζει την έκβαση του PSI σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde o σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ζαν Λεμιέρ.
«Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας», είπε ο Λεμιέρ της BNP Paribas επισημαίνοντας πάντως πως «η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων».
Ο κ. Λεμιέρ εκτίμησε, επίσης, ότι η Αθήνα και οι Βρυξέλλες πιθανόν να αναθεωρήσουν κάποιους από τους όρους του προγράμματος, αν αυτό χάσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα.
Εξάλλου, ο κ. Λεμιέρ προειδοποίησε ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε «πολύ σοβαρές» συνέπειες για την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα και η κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KFW εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τελικά να συγκεντρώσει τις συμμετοχές που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί μία εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων.
Ο διευθύνων σύμβουλός της Ούλριχ Σρέντερ δήλωσε κατά το Reuters ότι ανησυχεί για μη επίτευξη του κρίσιμου ποσοστού του 66%. «Κατά συνέπεια θα προέκυπτε ένα πιστωτικό γεγονός κατά βάση ανεξέλεγκτο».

Χωρίς καμία υπερβολή όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στο κούρεμα χαρακτηρίζοντας ως παγκόσμιο γεγονός τη συμφωνία για το PSI, με τους Financial Times να κάνουν λόγο για την πρώτη στάση πληρωμών από δυτικό κράτος τα τελευταία 60 χρόνια!

Οι τελευταίες εξελίξεις και οι παρασκηνιακοί εκβιασμοί

Για να επιτευχθεί το ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα κούρεμα, οι πληροφορίες συγκλίνουν πως :

– Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα φτάσει το 80% και μετά πιθανότατα, κατά τους Financial Times θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής
– Η Ελλάδα μαζί με το IIF πιέζει-απειλεί με στάση πληρωμών τα ”διαβολικά” hedge funds που έχουν ελληνικά ομόλογα που υπάγονται στο διεθνές δίκαιο
– Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται η διαρροή αισιοδοξίας από τον Β.Σόιμπλε και τον Όλι Ρεν

Το κούρεμα έκανε τους κροίσους να ”κλαίνε” 11,3 δις δολάρια σε μία ημέρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Capital η αναμονή για το PSI είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν χθες το αστρονομικό ποσό των 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Μεταξύ αυτών είναι οι Warren Buffett, Bernard Arnault και Amancio Ortega και ο Lakshmi Mittal.

Ναι στο κούρεμα από Societe Generale και Unicredit

Η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα Societe Generale, ο μεγαλύτερος ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος Generali και η ιταλική τράπεζα UniCredit ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), ακολουθώντας τις άλλες μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο ίδιο πρόγραμμα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Generali κατείχε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 2,95 δισ. ευρώ και η UniCredit 1,06 δισ. ευρώ, ενώ η Societe Generale είχε ομόλογα αξίας 1,06 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε, προχθές, τη συμμετοχή 12 μεγάλων χρηματοπιστωτικών εταιριών στο PSI, οι οποίες μετείχαν στην Επιτροπή του IIF, που έκανε τις διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία.

Η συμφωνία για το PSI προβλέπει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5% και την ανταλλαγή των παλαιών με νέα ομόλογα που θα έχουν διάρκεια από 10 έως 30 έτη και μέσο επιτόκιο 3,65%.

Πιέσεις Βενιζέλου σε διοικήσεις ταμείων

«Θα δώσουμε έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πιθανή λύση όπως το PSI», είπε ο κ Βενιζέλος.

Εξαπέλυσε βολές κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν διερωτώμενος «αν δεν πετύχει το psi τι αξία θα έχουν τα ομόλογά τους; Μηδενική».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνεις κοινωνικό πόρο και επιχορήγηση και να αρνείσαι, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνουν οι δημοσιογράφοι δια της απόφασης του ταμείου τους στο εξωτερικό, δεν ωφελεί την εθνική προσπάθεια. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση τα ταμεία που δε συμμετέχουν με εκείνα που μετέχουν, όπως το ΙΚΑ με εκατομμύρια ασφαλισμένους, σημειώνοντας πως ανάμεσα σε εκείνα που αρνήθηκαν είναι και επικουρικά.

Σε ότι αφορά τους μικροεπενδυτές είπε ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών στο ύψος της εγγύησης των καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε