Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Από 35% ως 50% το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Σε πραγματική μάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας έχει μετατραπεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Κάπως έτσι φτάσαμε και στην αναβολή της Συνόδου Κορυφής

Ουσιαστικά η μάχη γιγάντων γίνεται στην πλάτη της Ελλάδας, αφού είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από τα δάνεια της τρόικας και έτσι δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την απόφασή τους.

Τώρα “παίζουν” δυο ποσοστά κουρέματος. Το 35% που επιθυμεί η Γαλλία καθώς οι τράπεζές της είναι πολύ εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα και 50%που επιθυμεί η Γερμανία. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί όμως δεν διαφωνούν μόνο στο ποσοστό, αλλά και στον τρόπο που θα ενισχυθούν οι τράπεζες που θα έχουν ζημιά.

Το Παρίσι θέλει, αν είναι αναγκαίο, να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSF, όμως το Βερολίνο το αρνείται και λέει ότι ο μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να είναι έσχατη λύση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι πριν παρθεί απόφαση για το “κούρεμα” του χρέους πρέπει να έχουν διασφαλιστεί οι γαλλικές τράπεζες, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου απλό και έτσι τώρα εξετάζονται δυο σενάρια.

Οι τράπεζες με όποιο ποσοστό “κουρέματος” ισχύσει (35% ή 50%) για το ελληνικό χρέος έχουν να χάσουν από 40% έως 60% απομειώσεις ομολόγων.

Μια ιδέα που εξετάζεται τώρα είναι ταυτόχρονα με το “κούρεμα” να γίνει ανταλλαγή των σημερινών ομολόγων με νέα που θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

Το άλλο σενάριο λέει μείωση 50% στην καθαρή αξία των σημερινών ομολόγων και για τους ιδιώτες και για τα κράτη και μεγαλύτερη χρήση των ομολόγων με χαμηλότερη αντικειμενική αξία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε