Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Από τα μπάνια στην… ψυχρολουσία των φόρων

Από τα μπάνια στην… ψυχρολουσία των φόρων

– Διαβάστε όλους τους φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε από τον Σεπτέμβριο
– Θα έρθουν σημειώματα και του ΕΤΑΚ για το 2009 και τον ΦΜΑΠ για το 2010
– Στα σημειώματα θα αναγράφονται οι έκτακτοι φόροι λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης
– Στόχος να κλείσει με αυξημένα έσοδα το 2011

Ξινός θα βγει ο Αύγουστος και οι διακοπές για χιλιάδες έλληνες πολίτες καθώς από τον Σεπτέμβριο έρχονται τα άγρια χαράτσια από τις εφορίες, που αφορούν στα εκκαθαριστικά στους φορολογούμενους για την καταβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους έκτακτους φόρους για τους κατόχους αυτοκινήτων άνω των 1929 κυβικών ή ιδιοκτήτες πισίνων και σκαφών αναψυχής.

Πέρα από όλα αυτά από τον Σεπτέμβριο αναμένονται και τα σημειώματα σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν λάβει το ΕΤΑΚ του 2009 και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για το 2010. Συγκεκριμένα σε αυτό τον τομέα ο στόχος του υπουργείου είναι να βεβαιωθούν όλοι οι φόροι και οι έκτακτοι αλλά και στα ακίνητα στα έσοδα του 2011, άσχετα εάν εισπραχθούν ή όχι εντός του 2011.

Το πρώτο χαρτί που θα δουν οι πολίτες να τους περιμένει μετά τις διακοπές θα αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενος με εισοδήμα άνω των 12.000 ευρώ είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για ελεύθερους επαγγελματίες ή έστω για τους αγρότες.

Όσοι δήλωσαν από 12.000 έως 20.000 ευρώ, η εισφορά θα έχει συντελεστή ένα τοις εκατό στο σύνολο του εισοδήματος, δηλαδή θα πληρώσουν από 121 – 200 ευρώ. Όσοι δήλωσαν από 20.001 – 50.000 ο συντελεστής θα είναι δύο τοις εκατό και τους αναλογεί οφειλή 408 – 1000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 50.000 100.000 ευρώ η εισφορά θα είναι τρία τοις εκατό και το “χαράτσι” 1500 – 3000 ευρώ. Για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ ο συντελεστής εισφοράς θα είναι τέσσερα τοις εκατό και οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάνω από 4000 ευρώ.

Η εξόφληση αυτή είτε θα γίνεται εφάπαξ με έκπτωση της τάξεως του 5% είτε με 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί οτι ένα ζευγάρι θα λαμβάνει δύο ξεχωριστά σημειώματα για να πληρώσουν την εισφορά τους που τους αναλογεί.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες που έχουν δηλώσει εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ πέρα από την εισφορά αλληλεγγύης θα κληθούν να πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος συνολικού ύψους 300 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και οι μόνοι που θα γλιτώσουν το συγκεκριμένο χαράτσι θα είναι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα πέντε χρόνια άσκησης του επαγγέλματος ή είναι κάτοικοι μικρών χωριών και νησιών.

Στο ίδιο σημείωμα με τους παραπάνω φόρους θα αναγράφεται και το ποσό που θα πληρώσουν για τα πολυτελή τεκμήρια διαβίωσης, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν αυτοκίνητο άνω των 1929 κυβικών ή πισίνα και σκάφος αναψυχής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε