Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αποδείξεις και όχι τιμολόγια από τα βενζινάδικα για ποσά έως 300 ευρώ

Οι αποδείξεις έως 300 ευρώ θα αντικαθιστούν τα τιμολόγια και οι καταναλωτές έχουν τα ίδια δικαιώματα έκπτωσης όπως ίσχυαν και για τα τιμολόγια.

Τιμολόγιο πλέον θα εκδίδεται για ποσά άνω των 300 ευρώ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε στα μέλη της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος μια απλή σφραγίδα στο πίσω μέρος της απόδειξης θα την μετατρέπει σε τιμολόγιο.

Αναλυτικά :

1) Για πωλήσεις έως 300 ευρώ ανά συναλλαγή

Σύμφωνα με την Υπουργική Aπόφαση ΠΟΛ1091/14-6-2010 τα πρατήρια υγρών καυσίμων όταν πωλούν καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης , βενζίνη) από την αντλία σε επαγγελματίες (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, φορτηγά, ταξί κ.λπ.) έως και 300 ευρώ ανά συναλλαγή, εκδίδουν υποχρεωτικά απόδειξη λιανικής πώλησης (Α.Λ.Π) από την ταμειακή μηχανή και όχι Τιμολόγιο-Δ.Α.

Η απόδειξη λιανικής πώλησης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αντικαθιστά το τιμολόγιο, δηλαδή υπέχει θέση τιμολογίου και τίθεται η σφραγίδα του πρατηρίου στο πίσω μέρος αυτής και αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που εφοδιάζεται με τα καύσιμα.

Σύμφωνα επίσης με την ίδια απόφαση, οι λήπτες-επιτηδευματίες με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης έχουν τα ίδια φορολογικά δικαιώματα όπως στα τιμολόγια (παραστατικό δαπάνης, διαχωρισμός του ΦΠΑ για έκπτωση αυτού στις περιπτώσεις που προβλέπουν οι διατάξεις του ΦΠΑ) και κάνουν κανονικά χρήση των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

2) Για πωλήσεις πάνω από 300 ευρώ ανά συναλλαγή

Για τις μεμονωμένες χονδρικές πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ή βενζίνης άνω των 300 ευρώ ανά συναλλαγή, εκδίδεται σε κάθε περίπτωση Τιμολόγιο-Δελτίο Αποστολής (Τ-ΔΑ), ή Δελτίο Αποστολής και Τιμολόγιο Πώλησης και η σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης που «αντικαθίσταται» επισυνάπτεται στο πρωτότυπο Τ-ΔΑ ή Τιμολόγιο και παραδίδεται στον πελάτη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε