Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αποφύγαμε τα χειρότερα-Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι

Αποφύγαμε τα χειρότερα-Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι

Γρήγορα ξεπέρασαν την αρχική ευφορία οι γερμανοί οικονομολόγοι που επέστρεψαν στα παλιά:”πολύ δύσκολη μια νέα αρχή στην ευρωζώνη με την Ελλάδα.Θα έρθει η στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα κλείσει τη στρόφιγγα”.

Ο Φόλκερ Χελμάιερ, επικεφαλής της τράπεζας της Βρέμης, εκφράστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών πολλά υποσχόμενο.
”Τα δεδομένα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν έχουν χειροτερέψει, αλλά δεν υπάρχει λόγος για ευφορία, το αποτέλεσμα δεν θα το γιορτάσουν με πάρτι οι αγορές. Όλοι θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και από την πλευρά των γερμανών πολιτικών υπάρχει η ετοιμότητα να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις ίσως να αλλάξει το χρονικό πλαίσιο όχι όμως οι πραγματικοί στόχοι των συμφωνηθέντων”.

Ο Νίκ Σταμένκοβιτς, από το Ria Capital Markets, πιστεύει ότι η ανακούφιση στις αγορές θα είναι μικρής διάρκειας.”Απεφεύχθη μεν το χειρότερο σενάριο, αλλά οι άνθρωποι ίσως να παρατηρούν ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι”.

Μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα εκτός ευρώ

Ο Γιόργκ Κρέμερ, επικεφαλής της Commerzbank, τόνισε ότι η νίκη της ΝΔ θα είναι καταρχήν θετική για τις αγορές, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα έχει σημασία.
”Η διεθνής κοινότητας ασφαλώς δεν θα κρέμαγε αυτή τη κυβέρνηση και θα έκανε παραχωρήσεις. Θα έφτανε μάλιστα και στα όρια των δυνατοτήτων της. Θα χαλάρωνε τους όρους και θα έδινε νέες δόσεις, κάτι που θα οδηγούσε στη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αλλά αν όλα αυτά θα βοηθούσαν μακροπρόθεσμα, αμφισβητείται. Γιατί το ελληνικό κράτος χρειάζεται γενική αναδιαμόρφωση, χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, μια νέα αρχή. Κι όλα αυτά δεν φαίνεται να μπορούν να γίνουν τους επόμενους 12 μήνες. Θεωρώ πολύ δύσκολη μια νέα αρχή στην ευρωζώνη με την Ελλάδα. Κάποτε θα έρθει η στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα κλείσει τη στρόφιγγα”.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης : Ασία και ευρώ ανεβαίνουν λόγω Ελλάδας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε