Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αποκαλύψεις Τόμσεν: Διαφωνούμε τα εργασιακά – Σύγκλιση σε φορολογικά, ασφαλιστικό

Αποκαλύψεις Τόμσεν: Διαφωνούμε τα εργασιακά – Σύγκλιση σε φορολογικά, ασφαλιστικό

Τα εργασιακά παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δεν έκρυψε πως αυτό είναι το κύριο θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει σύγκλιση για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Δημόσιο, στα φορολογικά και στο ασφαλιστικό.

Όλα αυτά σε ομιλία του, την περασμένη Πέμπτη (23.03.2017) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony’s College στην Οξφόρδη με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ», video από την οποία φέρνει στο φως την Κυριακή (26.03.2017) το cnn.gr.

«Τα βασικά ζητήματα στα δημοσιονομικά αφορούν στις παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο συνταξιοδοτικό, που θα δημιουργήσουν χώρο για να έχουμε πιο φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, βάσει της δικής μας οπτικής και όχι δημοσιονομικός χώρος για να έχει η Ελλάδα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξοφλήσει το χρέος. Δεν είναι αυτή η δική μας οπτική», είπε ο Τόμσεν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων.

Επεσήμανε ωστόσο ότι «οι διαφορές έχουν περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες». Υπάρχει δηλαδή σύγκλιση σε όλα τα θέματα, πλην των εργασιακών, για τα οποία είπε: «Ζητάμε να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. να μην αλλάξει το πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό) αλλά να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια οι προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Διεμήνυσε δε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσει αφού κλείσει η διαπραγμάτευση. «Όταν θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα των πολιτικών, το επόμενο βήμα θα είναι να έχουμε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του χρέους». Σε αντίθετη περίπτωση, επανέλαβε, ότι το θέμα δεν θα φτάσει στο Δ.Σ. του ΔΝΤ. «Δεν είμαστε εδώ για να παρέχουμε στήριξη σε ρευστότητα, στηρίζουμε μόνο όταν έχουμε ένα πρόγραμμα που επιλύει μακροπρόθεσμα τα θέματα, απαιτεί από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους».

Και σύμφωνα με τον Τόμσεν, όταν αυτό “κλείσει” τότε θα εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους. «Έχουμε πει στους Ευρωπαίους ότι είναι αποδεκτό να παρέχουν υπό προϋποθέσεις ελάφρυνση του χρέους» είπε, σημειώνοντας πως αυτό σημαίνει πως η ελάφρυνση του χρέους θα έρθει στο τέλος του προγράμματος και αφού η Ελλάδα πιάσει τους στόχους. «Ωστόσο, χρειαζόμαστε μια ευρύτερη κατανόηση για τα μέτρα που θα απαιτηθούν. Αυτή είναι μια συζήτηση που μένει να γίνει» κατέληξε.

Δείτε τα όσα είπε ο Πολ Τόμσεν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε