Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Αποκάλυψη Financial Times:Μνημόνιο σε όλη την ευρωζώνη!

Αποκάλυψη Financial Times:Μνημόνιο σε όλη την ευρωζώνη!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ” τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα υπογράψουν δεσμευτικά συμβόλαια με τις Βρυξέλλες με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά που εφαρμόζονται τώρα στις χώρες που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης”.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν το προσχέδιο της ατζέντας της Ε.Ε ενόψει τησ Συνόδου Κορυφής, που εαν ”περάσει” θα επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στην ευρωζώνη, και πιθανότατα σε πλήρη αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα ”αυτό το προσχέδιο των προτάσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο συζητήσεων για το εάν θα παραδοθεί μέρος της εθνικής κυριαρχίας από τις κυβερνήσεις σε έναν νέο υπερεθνικό θεσμό”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο:Μνημόνιο και για τους 17 της ευρωζώνης!

”Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να υπογράψουν δεσμευτικά συμβόλαια με τις Βρυξέλλες, τα οποία θα τις υποχρεώνουν σε διεξοδικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας της Ε.Ε., βάσει της οποίας ενισχύεται ο κοινοτικός έλεγχος επί της εθνικής οικονομικής πολιτικής.

Η πρόβλεψη, η οποία περιλαμβάνεται σε έκθεση που δόθηκε στις χώρες της Ε.Ε. εν όψει της συνόδου αυτόν τον μήνα, φέρει τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να υπογράφουν προγράμματα εγκεκριμένα από τις Βρυξέλλες με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά που εφαρμόζονται τώρα στις χώρες που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Εάν υιοθετηθεί αυτό το σχέδιο, ικανοποιείται το αίτημα της Γερμανίας για αυστηρότερο έλεγχο προς τις υπερχρεωμένες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που δεν έχουν, άλλωστε, να επιδείξουν και την καλύτερη πορεία στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι προτάσεις, τις οποίες αποκαλύπτουν οι Financial Times, δείχνουν ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως χρειάζεται μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ευρωζώνης, με πιο κεντρικό σύστημα λήψης αποφάσεων. Αυτό είναι σημαντική στροφή, που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε πλήρη αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Πρόκειται για την πρώτη ομοβροντία στην αναμενόμενη μάχη ως προς το πώς θα δοθεί περισσότερη εξουσία στην ευρωζώνη εις βάρος των εθνικών υπουργείων Οικονομικών. Σε συνδυασμό με το επικείμενο σχέδιο του Jose Manuel Barroso, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, αυτό το προσχέδιο των προτάσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο συζητήσεων για το εάν θα παραδοθεί μέρος της εθνικής κυριαρχίας από τις κυβερνήσεις σε έναν νέο υπερεθνικό θεσμό.

Μία από τις πιο φιλόδοξες προτάσεις που περιλαμβάνεται σε αυτό το έγγραφο -που αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπάρξει προσχέδιο για την οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του έτους- είναι η δημιουργία κεντρικού προϋπολογισμού ευρωζώνης. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να στηρίζονται οι αδύναμες χώρες σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρόταση ενός διακρατικού προϋπολογισμού ως μέσου συγκέντρωσης πόρων, χωρίς να υπάρχει αμοιβαιοποίηση κρατικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici, πρότεινε τον προηγούμενο μήνα ότι ένας κοινός προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιδόματα ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία της συνόδου αναφέρουν ότι, ενώ η πρόταση ενός κοινού προϋπολογισμού είναι γενικά αποδεκτή από τα κράτη-μέλη, δεν υπάρχει κοινή θέση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί ή θα χρησιμοποιηθεί.

«Φαίνεται ότι θεωρητικά όλοι συμφωνούν με την ιδέα, αλλά όχι ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το έγγραφο αναμένεται επίσης να πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων, όπου τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα προχωρήσουν προς στενότερη συνεργασία, ενώ τα υπόλοιπα 10 κράτη θα παλεύουν να βρουν τον ρόλο τους στη νέα Ένωση.
Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις επισημαίνουν ότι οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στη δημιουργία συζήτησης μεταξύ των ηγετών. Κάθε πρόταση αναφέρεται ως «μέτρο προς διερεύνηση».

Ο κ. Van Rompuy, όμως, τον τελευταίο μήνα επισκέφθηκε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζητώντας από τους εθνικούς ηγέτες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η Ε.Ε. Κατά συνέπεια, το προσχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει μέτρα που ορισμένοι εξ αυτών των ηγετών στηρίζουν.

Το προσχέδιο προσπαθεί, παράλληλα, να διατηρήσει μία ταχεία πορεία προς την τραπεζική ενοποίηση, καλώντας τους νομοθέτες «να επιταχύνουν τις εργασίες» για την ίδρυση ενός ενιαίου εποπτικού οργάνου για τις τράπεζες «ως θέμα προτεραιότητας μέχρι τα τέλη του έτους». Πρόκειται για άμεση επίκριση στο Βερολίνο, το οποίο προσπαθεί να επιβραδύνει τη διαδικασία.”

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε