Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Αποκλειστικό NewsIt: Κλείδωσε το μίνι φορολογικό – Ποιά φορολογικά κίνητρα αποφάσισαν για τα αυτοκίνητα – Σε ποιά τιμή θα φθάσουν τα τσιγάρα

– Καταργείται το πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία έως 120 τετραγωνικά
– Στα 4 ευρώ θα φτάσουν τα πακέτα τσιγάρων
– Και νέο φορολογικό νομοσχέδιο από τον Ιανουάριο
– Παραδείγματα από το NewsIt για τα κίνητρα στην αγορά αυτοκινήτων

Σήμερα θα οριστικοποιηθούν οι διατάξεις για το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες οριστικοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε μία μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και αφορούν το ΦΠΑ, τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα και τα τσιγάρα.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει φορολογικά κίνητρα για την αγορά νέων αυτοκινήτων. Δύο είναι οι προτάσεις που θα συζητηθούν στο υπουργικό και μία εκ των δύο θα εγκριθεί. Η πρώτη πρόταση αφορά τη μείωση των τελών ταξινόμησης έως και 50% για οχήματα χαμηλού και μεσαίου κυβισμού. Η δεύτερη πρόταση που είναι και η πιο πιθανή είναι η έκπτωση να μην εξαρτάται από την αξία του οχήματος, αλλά να είναι κοινή σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα για ένα όχημα 1.600 κυβικών, το κράτος να μειώνει το φόρο κατά 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως αξίας του αυτοκινήτου.

Αλλάζει επίσης και πάλι η φορολογία των τσιγάρων. Οι ίδιες πληροφορίες του NewsIt αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει το περιθώριο κέρδους των περιπτεριούχων. Έτσι η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων που σήμερα κοστίζει 3,80 ευρώ, θα φτάσουν τα 4 ευρώ ανά πακέτο. Ανάλογες αυξήσεις θα υπάρξουν και στα φθηνότερα τσιγάρα.

Επίσης στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, όπως προβλέπεται και στο σχέδιο του προϋπολογισμού. Επίσης, θα μειωθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τουριστικά καταλύματα και για τα φάρμακα.

Παράλληλα, καταργείται το πόθεν έσχες για μία διετία όταν ο φορολογούμενος αποκτά πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρώτη κατοικία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά και η αντικειμενική αξία να κυμαίνεται στα επίπεδα των 250.000 ευρώ.

Σε αυτή τη φάση το υπουργείο Οικονομικών δεν θα συμπεριλάβει στο εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο τις αλλαγές που ετοιμάζει για τη φορολογία των επιχειρήσεων (διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη- μερίσματα) και ούτε τα κίνητρα για την πρόσθεση-έκπτωση φόρου για συγκέντρωση αποδείξεων.

Αυτά μαζί με τις αλλαγές στις εφορίες (καταργήσεις και συγχωνεύσεις) και στους μηχανισμους φοροείσπραξης θα συμπεριληφθούν σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί μέσα στον Γενάρη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε