Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αποκλειστικό NewsIt: Σήμερα οι ανακοινώσεις για νέες αντικειμενικές αξίες σε 4.489 οικισμούς – Νέο χαράτσι από 9 Ιανουαρίου

Αποκλειστικό NewsIt: Σήμερα οι ανακοινώσεις για νέες αντικειμενικές αξίες σε 4.489 οικισμούς – Νέο χαράτσι από 9 Ιανουαρίου

– 600 ευρώ/τ.μ. η ελάχιστη αντικειμενική αξία σε 26 νομούς
– Σε ποιες περιοχές οι αντικειμενικές θα φτάσουν τα 1.800 ευρώ/τ.μ.
– Έρχονται τα πράσινα τέλη μετά τα… Φώτα

Το αργότερο έως τα μέσα Ιανουαρίου θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε περίπου 4.489 οικισμούς, που βρίσκονται σε όλη σχεδόν χώρα με την ελάχιστη αντικειμενική αξία να φθάνει στα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αφορούν χιλιάδες περιοχές σε 26 νομούς.

Σε αυτούς τους οικισμούς μέχρι τώρα ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας γινόταν με βάση τις εκτιμήσεις τοπικών εφοριών. Η ανώτατη τιμή των αντικειμενικών που θα αφορά κυρίως τουριστικές περιοχές θα κυμαίνεται από 1.500 έως 1.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Πολλοί από τους οικισμούς που θα υπάγονται πλέον στο νέ αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών βρίσκονται και στην Αττική, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η περιοχή ανάμεσα στη Κηφισιά και την Εκάλη, χωριά του Πηλίου, στην Κρήτη, στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τα νησιά των Κυκλάδων.

Οι αλλαγές αυτές θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα αυξηθούν οι φόροι μεταβίβασης, όπως οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι κληρονομιές. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των ακριβών ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν.

Τώρα όσον αφορά την αναπροσαρμογή των υπολοίπων περιοχών που σήμερα είναι στο αντικειμενικό σύστημα αυτή αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα του 2011.

Τα “πράσινα” τέλη από 9 Ιανουαρίου

Από τις 9 του μήνα και μετά τα ακίνητα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Εκτός από τα συμβόλαια ενοικίασης που θα υπογράφονται μέχρι τις 9 Ιουλίου του 2011 κάθε άλλη πράξη πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό. Προς το παρόν έχουν εξαιρεθεί και οι ανανεώσεις συμβολαίων ενοικίασης.
Πόσο θα κοστίσει;
Οι αμοιβές των επιθεωρητών που θα εκδίδουν το πιστοποιητικό είναι οι εξής:
2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα διαμερίσματα με την ελάχιστη αμοιβή να είναι 185 ευρώ. 1,23 ευρώ για τα κτίρια κατοικιών ή 246 ευρώ η ελάχιστη αμοιβή ανά κτίριο. 1,85 ευρώ το τετραγωνικό για τις μονοκατοικίες με την ελάχιστη αμοιβή στα 246 ευρώ και 3,07 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα καταστήματα με την ελάχιστη αμοιβή στα 369 ευρώ.
Το ανάλογο πιστοποιητικό για τους λέβητες θα μας κοστίσει από 221 ως 369 ευρώ, ενώ από 360 ως 615 θα είναι η αμοιβή του επιθεωρητή για το πιστοποιητικό για τις κλιματιστικές εγκαταστάσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε