Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αποκρατικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ

Αποκρατικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ
Βροχερό και το τοπίο στην οικονομία.... ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 18.12.2009 | 09:17
Πρώτη δημοσίευση: 18.12.2009 | 09:07

 
2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις θα “μαζέψει” η κυβέρνηση το 2010. Έτσι θα προσπαθήσει να μειώσει....

 
...το δημόσιο χρέος σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.
 
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο οι δηλώσει στηρίζονται στον κ. Παπακωνσταντίνου και φέρονται να έγιναν σε εγιναν σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου «είπε σε θεσμικούς επενδυτές ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 1% του ΑΕΠ... ή περίπου 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2010». Ο εν λόγω αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανέφερε ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, σε ποιες εταιρείες ή οργανισμούς θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ή πωλήσεις ποσοστών.
 
Ο υπουργός ρωτήθηκε από το Reuters για τα έσοδα που μπορεί να αντλήσει από τις αποκρατικοποιήσεις και ουσιαστικά επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις σχετικές πληροφορίες λέγοντας ότι τα 2,5 δισ. ευρώ «είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο εάν κινηθούμε γρήγορα το 2010, με την προϋπόθεση ότι οι αγορές θα είναι δεκτικές».
 
Προσέθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος πριν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εγκριθεί από το σύνολο της κυβέρνησης.
 
Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ προέβλεψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 έναντι αρχικής εκτίμησης για 9,1% του ΑΕΠ.
 
Διευκρίνισε ότι η χώρα θα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ σε ορισμένα διαρθρωτικά θέματα όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του νέου προϋπολογισμού
 
Το Δημόσιο διατηρεί ποσοστά σε 20 εισηγμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ATEbank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ.
 
Η κυβέρνηση έχει αντλήσει 8,7 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις από το 2003. 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο