Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Απολογούνται για τον πανικό που έσπειραν στις αγορές

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μετά τα άκρως δυσμενή σχόλια τους για την Ελλάδα σε θέση απολογούμενου για τον πανικό στις αγορές.

Συκοφαντημένοι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι διεθνείς οίκοι αξιολόγισης, που είναι επιφορτισμένοι με την αποτίμηση της οικονομικής σταθερότητας ενός κράτους ή μίας εταιρείας, υπερασπίζονται τον εαυτό τους επειδή έσπειραν τον πανικό στις αγορές όταν μείωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που από τότε έχει τεθεί σχεδόν υπό την κηδεμονία της Ευρώπης. 

“Δεν κατανοούμε αυτή την ψύχωση. Είχαμε ξεκινήσει να μειώνουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το 2004 και κανείς δεν αντέδρασε”, δηλώνει ο αμερικανικός οίκος Standard and Poors (S&P).

Ανησυχώντας για τη δημοσιονομική κατάσταση της Αθήνας οι οίκοι S&P, Moody’s και Fitch, οι τρεις οίκοι αξιολόγησης που κυριαρχούν στην αγορά, εξέδωσαν ο ένας μετά τον άλλο αρνητική ετυμηγορία για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα που ζει πάνω από τις ικανότητές της, θα πρέπει να πληρώσει πιο ακριβά για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. 

“Αμφιβάλλουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει μέτρα που θα ευνοήσουν την ανάκαμψη της γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχει ακολουθήσει καμία οδηγία που προέρχεται από την Ευρώπη”, δήλωσε ο Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, πρόεδρος του Fitch, αναφερόμενος στο σύμφωνο νομισματικής σταθερότητας. 

Αυτός ο σκεπτικισμός κλόνισε την ευρωζώνη με φήμες μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις χώρες του νότου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) και την Ιρλανδία. Η νευρικότητα επικράτησε στην αγορά. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έγινε στόχος ενός άνευ προηγουμένου κινήματος κερδοσκοπίας από τη δημιουργία του το 1999 .

“Για την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης παίζουν κυρίως τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου των αγορών”, καταγγέλει ο Σαρλ Βισλόζ, του Ινστιτούτου Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης της Γενεύης. 

Οι ηγέτες της ομάδας των 20 αποφάσισαν να θέσουν πιο σαφή πλαίσια στη λειτουργία τους. Μολονότι ένας νόμος ισχύει στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη μία ρύθμιση τεθηκε σε ισχύ στις 7 Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί από το τέλος του 2010.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε