Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Απορρίπτει την αναδιάθρωση η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος για την Ελλάδα και απορρίπτει «απλές λύσεις», όπως η αναδιάρθρωση.

«Η Ελλάδα πήρε πιστώσεις με διάρκεια πέραν του 2012, για αυτό και δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες», είπε η κ. Μέρκελ μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματός της, CDU, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Προειδοποίησε παράλληλα οτι σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξουν βαριές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Πρόθεσε οτι «η αξιοπιστία στις αγορές είναι επίσης ένα σημαντικό αγαθό» σημείωσε η καγκελάριος, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ταυτόχρονα η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη μελλοντικά όχι μόνο πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για το χρέος, αλλά είναι απαραίτητη και η σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών. Τα όρια συνταξιοδότησης και η δημογραφική εξέλιξη θα πρέπει να αλληλοσυνδέονται είπε η καγκελάριος.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ (SPD) άφησε να διαφανεί ότι το κόμμα του θα συναινούσε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε την αναδιάρθρωση. «Για να το πούμε καθαρά: φυσικά σε μία έντιμη συζήτηση περιλαμβάνεται και το θέμα της αναδιάρθρωσης», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ στο Spiegel Online. Πρόσθεσε δε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι δύσκολη, αλλά είναι απαραίτητη για μία νέα απόφαση ευρωπαϊκής βοήθειας.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, κόμης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ εκτίμησε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio ότι «η ήπια αναδιάρθρωση έχει ήδη αρχίσει. Θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδάλλως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει». Ταυτόχρονα ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε ότι και οι Έλληνες πρέπει να συμβάλλουν με «με ένα πραγματικό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας. Η κρούστα που υπάρχει εκεί είναι αδιανόητη».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε