Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Αποθεώνουν την Ελλάδα τώρα οι γερμανικές εφημερίδες

«Από κακό παράδειγμα, υπόδειγμα – η Ελλάδα κάνει με υποδειγματικό τρόπο περικοπές και διασφαλίζει την επόμενη δόση της οικονομικής στήριξης», «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε υποδειγματικό μαθητή – από Σαύλος έγινε Παύλος», «Σίγουρη η διοχέτευση ρευστού προς την Ελλάδα».

Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορά στην Ελλάδα και στην  πρόοδο που έχει σημειώσει έως σήμερα.

«Η ΕΕ και το ΔΝΤ επαινούν το ελληνικό πακέτο περικοπών», είναι ο τίτλος της αναλυτικής παρουσίασης του θέματος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Οι ελεγκτές κάνουν λόγο για εντυπωσιακές επιτυχίες του πακέτου εξυγίανσης και βεβαιώνουν ότι η Ελλάδα θα λάβει την δεύτερη δόση του δανείου στήριξης.»

«Οι στόχοι που ετέθησαν μέχρι το τέλος Ιουνίου εκπληρώθηκαν στο ακέραιο χάρις στην αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης των δημοσιονομικών, υπογραμμίζουν οι ελεγκτές.»

«Ακόμη και για την υλοποίηση των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το συνταξιοδοτικό, η φιλελευθεροποίηση του εργατικού δικαίου και η απορρύθμιση των οδικών μεταφορών οι ελεγκτές πιστοποιούν ‘εντυπωσιακές επιτυχίες’ της Αθήνας. Υπογραμμίζουν όμως ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα ενώπιον ιδιαίτερα σημαντικών προκλήσεων και κινδύνων. Αυτό που προκαλεί κυρίως ανησυχίες στους ελεγκτές είναι το θέμα των ελλειμμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα κρατικά νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται συνέντευξη του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, με τίτλο: «Ανάσα για δύο χρόνια».

Στην ερώτηση πόσο ευχαριστημένος είναι από τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν πέραν της γενικής ικανοποίησής του δήλωσε: «Κατάφεραν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις μέσα στο καλοκαίρι. Είναι εντυπωσιακό».

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Rundschau με τίτλο «Αυξήθηκε ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα», ο Γκερντ Χέλερ γράφει: «Παραδοσιακά η Ελλάδα έχει τις λιγότερες αυτοκτονίες στην Ευρώπη: 3,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους ετησίως. Στη Γερμανία είναι 12 και στη Λιθουανία 38. Ο αριθμός των αυτοκτονιών σχεδόν τριπλασιάστηκε, λέει ο ψυχολόγος Άρης Βιολάτσης.

Ο Έλληνας ψυχολόγος υποστηρίζει ότι η κρίση δεν είναι η μοναδική αιτία, αλλά οπωσδήποτε παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Πρόβλημα υπάρχει ιδιαίτερα στις ηλικίες 35 με 55 ετών.

Πολλοί από τους αυτόχειρες είναι άνδρες, που δεν βγάζουν πια αρκετά χρήματα για να ζήσουν την οικογένειά τους λόγω της κρίσης. Έτσι όπως εξηγεί ο Έλληνας ψυχολόγος μπαίνουν στην διαδικασία μιας κρίσης ταυτότητας και αισθάνονται περιττοί.»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε