Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αποθρασύνθηκαν τελείως οι οίκοι αξιολόγησης – Απειλούν την ίδια την Κομισιόν με απόσυρση των αξιολογήσεων

Μετά τις σωρηδόν υποβαθμίσεις και απειλές υποβαθμίσεων χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία αλλά και τραπεζών, ”ξύπνησε” από το λήθαργο της η Ευρωπαική Επιτροπή που διέρρευσε τα σχέδια της να καταστήσει τους διεθνείς οίκους νομικά υπεύθυνους για τυχόν λάθη στην κρίση τους.
 

Η Κομισιόν δηλαδή αντιλαμβανόμενη, έστω και αργά, πως οι αξιολογήσεις των οίκων έχουν βαρύτατη επίδραση στις χρηματοοικονομικές αγορές, τους απειλεί, έστω και χωρίς να διευκρινίζει το πως, να τους πάει στο δικαστήριο εάν μια αξιολόγηση τους αποδειχθεί λανθασμένη.
 
Οι διεθνείς οίκοι, αντιλαμβανόμενοι πως με αυτό το τρόπο μπορεί να πληρώσουν αμύθητα ποσά σε αποζημιώσεις επενδυτών που έχασαν χρήματα, όπως οι κάτοχοι ομολόγων, έκοψαν ορθά κοφτά τον ”βήχα” στην Κομισιόν, απειλώντας την ευθέως ότι θα σταματήσουν να βγάζουν αξιολογήσεις για κάποιες χώρες.
 
Σε έγγραφο του Reuters, η Standard & Poor’s τονίζει ότι :”θα μπορούσε να οδηγήσει στην μη έκδοση αξιολογήσεων για τις περισσότερο ριψοκίνδυνες χώρες”.
 
Στέλεχος διεθνούς οίκου είπε με νόημα : ”οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτού του είδους την υποχρέωση. Οι επενδυτές θα πρέπει να τους επιτραπεί να αναλαμβάνουν ρίσκα, και αν τους επιβληθεί υπαιτιότητα, μπορεί να αποσύρουν τις αξιολογήσεις τους…. σε διάφορες περιοχές”.
 
Ταυτόχρονα ο Axel Weber, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμήνυσε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αντιδράσει υπερβολικά στην κρίση χρέους της Ευρώπης και ενδέχεται να διατηρήσουν αυτή την τάση βραχυπρόθεσμα και πως τα spreads των κρατικών ομολόγων δεν θα υποχωρήσουν στα επίπεδα προ κρίσης ακόμα και μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης : Η Moody’s απειλεί για νέες υποβαθμίσεις τορπιλίζοντας τις οικονομίες στην Ευρωζώνη
 

 
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε