Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Αρμαγεδδών για το Δημόσιο ο αυτόματος μηχανισμός – Θα κοπούν τα πάντα εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους

Αρμαγεδδών για το Δημόσιο ο αυτόματος μηχανισμός – Θα κοπούν τα πάντα εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους

– Ο μηχανισμός αυτόματης συμμόρφωσης θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα με περικοπές ή αυξήσεις φόρων
– Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας θα είναι πιθανότατα η νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο
– Ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο δέχεται τα προληπτικά μέτρα να αφορούν στο Δημόσιο
– Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται στη συμφωνία να υπάρχει αναλυτική περιγραφή των μέτρων

Τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για το μηχανισμό αυτόματης συμμόρφωσης στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Για αύριο το απόγευμα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστεί η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο.

Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρώτο μέλημα του νέου μηχανισμού, στην περίπτωση της ανάγκης λήψης μέτρων, θα είναι η περικοπή δαπανών του Δημοσίου, πράγμα που ζητά και το ΔΝΤ.

Με την επιλογή αυτή συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που θεωρείται ως καλός οιωνός.

Όμως, μετά από αυτό αρχίζουν τα δύσκολα. Αν το κουαρτέτο θελήσει να περιγραφούν τα μέτρα, για παράδειγμα θα περικοπούν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, αμυντικές δαπάνες ή άλλες με ακριβή προσδιορισμό τομέων και ποσών, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να περιγραφούν επακριβώς τα μέτρα που θα ληφθούν αν και όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Στην περίπτωση, όμως, που θα συναινέσει σε γενική περιγραφή για παράδειγμα τόσο ποσοστό από δαπάνες, χωρίς να προσδιοριστούν λεπτομερώς, τόσο από πρόσθετα έσοδα, χωρίς και αυτά να προσδιοριστούν επακριβώς η συμφωνία θα είναι σχετικά εύκολη.

Ακριβώς αυτό το σημείο, δηλαδή ο προσδιορισμός και η περιγραφή των μέτρων, είναι το μεγάλο ¨αγκάθι¨ στις νέες διαπραγματεύσεις και πολλά θα εξαρτηθούν, λένε πηγές από την κυβέρνηση από το κατά πόσο θα θελήσουν οι Θεσμοί να κάνουν δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Και στηρίζουν την εκτίμηση στο επιχείρημα ότι από τη στιγμή που μιλάμε για το 2018 θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και φειδωλοί στην ακριβή περιγραφή των μέτρων, διότι ως τότε πολλά πράγματα αλλάζουν και μπορεί να ανατραπούν τα ισχύοντα σήμερα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε