Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αρνητικό φίνις σε ένα θετικό μήνα

Αρνητικό φίνις σε ένα θετικό μήνα

Συσσώρευση κακών νέων πάνω από το Χρηματιστήριο.

Δεν έφταναν οι δυσκολίες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που έχουν καθηλώσει το Γενικό Δείκτη Τιμών στο ΧΑ τις τελευταίες ημέρες, ήρθαν τα δύο απανωτά χτυπήματα από Moody΄s και τα αποτελέσματα των εισηγμένων για να επιτείνουν το αρνητικό κλίμα και να μιλάμε όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά για μια εβδομάδα των παθών στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s επικαλούμενος αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Εμπορική), ενώ τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών υπέστησαν καθίζηση 37% το 2009. Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης κατέγραψαν ζημίες 1,2 δισ. ευρώ. 

Με τα spreads του δεκαετούς ομολόγου σταθερά πάνω από τις 340 μονάδες βάσης ίσως ήταν «κατόρθωμα» που ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,34% στια 2.067,49 μονάδες. Στη λελογισμένη πτώση συνέβαλε όπως γράφαμε και το πρωί η μειωμένη αξία των συναλλαγών (έκλεισε στα 133 εκατ. ευρώ) που δεν ευνοεί επιθετικές ρευστοποιήσεις. 

Στο επίκεντρο των πωλήσεων για άλλη μια συνεδρίαση ήταν οι τράπεζες αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,19%. 

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 2,55%, της Eurobank 2,86%, της Alpha 1,27%, της ΔΕΗ 5,04% και της 3Ε 1,43%. Ξεχώρισε η μετοχή του ΟΠΑΠ με κέρδη 1,20%. Συνολικά 94 μετοχές υποχώρησαν και 70 έκλεισαν με κέρδη. Το Μάρτιο ο Γενικός Δείκιτης κέρδισε 8% αλλά από την αρχή του έτους υποχωρεί κατά 5,8%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε