Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Άρχισε η στενή επιτήρηση

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Ecofin ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Ecofin ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στη συνεδρίαση του Ecofin αποφασίστηκε και επίσημα η υπαγωγή μας σε καθεστώς επιτήρησης.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου για την κατανόηση των ευρωπαίων για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά το τέλος της συνόδου του Eurogroup και του Συμβουλίου Ecofin.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το πρόβλημα ήταν πρόβλημα πολιτικών πρακτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και χαρακτήρισε ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, την απόφαση του Ecofin για υπαγωγή της Ελλάδας στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπακωνσταντίνου στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Αναφερόμενος στις πιέσεις των ευρωπαίων για τους μισθούς δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη σύσταση αν και όπως τόνισε πολλές φορές γίνεται αναφορά στο παράδειγμα της Ιρλανδίας όπου έχει αποφασιστεί μείωση των μισθών του δημοσίου.

Το μέλλον της οικονομίας, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα κριθεί τόσο από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε όσο και από το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα καταθέσουν τον Ιανοπυάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχετικά με την περίοδο προσαρμογή για τη μείωση του ελλείμματος, δήλωσε πως θα είναι με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας

Για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι αποτελούν σίγουρη τοποθέτηση, ενώ ανάφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και θα ξεκινήσει και ο διάλογος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Στήριξη με αντάλλαγμα… νέα μέτρα
Γ. Παπακωνσταντίνου: “Η Ελλάδα δεν περιμένει δώρα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε