Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Attica Bank: Ενήμερα τα δάνεια στις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα

Attica Bank: Ενήμερα τα δάνεια στις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα

Tη διαβεβαίωση ότι η νέα διοίκηση της Attica bank θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές αρχές και, ειδικότερα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, έδωσε ο νέος πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της έκτακτης γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

«Η νέα διοίκηση θα λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια και θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, ώστε να γίνουν όλες οι προσαρμογές που επισημαίνονται στη σχετική έκθεση των εποπτικών αρχών» ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης.
«Η πρώτη σοβαρή προσαρμογή που αφορούσε την Εταιρική Διακυβέρνηση έγινε με τη σημερινή γενική συνέλευση και τις αποφάσεις όσον αφορά τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην Τράπεζα ης Ελλάδος να άρει άμεσα τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην χορήγηση των πιστώσεων» είπε ο κ. Ρουμελώτης, (κάτι που έγινε με απόφαση της ΤτΕ αργότερα σήμερα το μεσημέρι).

Ο κ. Ρουμελιώτης επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, όσα είπε και στη γενική συνέλευση που προηγήθηκε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Attica Bank θα λειτουργήσει με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, τα συμφέροντα των μετόχων και με στόχο την επαναφορά της στην κερδοφορία.

«Δεν θα δεχθώ παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες και από κανέναν άλλο και, για το λόγο αυτό, έθεσα προκαταβολικά την παραίτησή μου στη διάθεση της γενικής συνέλευσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από καθαρά τραπεζικό έργο» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης, αναφέρθηκε στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica Bank, που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη συμπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων, την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη κερδοφορίας, επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες.

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα είναι σύντομο και αποτελεσματικό, ώστε να εξαλειφθούν πλήρως οι όποιες ανησυχίες, όλα είναι υπό επανεξέταση, οι δομές, η οργάνωση, ο τρόπος λειτουργίας της τράπεζας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανταλάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, καθώς και μειώσεις μισθών, όπως έχει συμβεί και σε άλλες τράπεζες, καθώς το πόρισμα των εποπτικών αρχών διαπιστώνει υψηλότερες αμοιβές στην Attica Bank.

O κ. Πανταλάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση, επεσήμανε ότι η μεγάλη ζημία στην τράπεζα έγινε από την κρίση και όχι από παραλείψεις διοικήσεων, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι εφικτό ένα άτομο να επηρεάσει την αγορά και να αλλάξει την πορεία της.

«Το έργο της αναδιάρθρωσης δεν θα είναι ευχάριστο, αλλά δυσάρεστο, καθώς θα αλλάξουν πράγματα, αλλά χρήσιμο και αποτελεσματικό για την τράπεζα και τους μετόχους» υπογράμμισε ο κ. Πανταλάκης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Τσάδαρης, απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις δανειοδοτήσεις στις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα, είπε ότι, εντός των εγκεκριμένων ορίων της τράπεζας, είναι ενήμερα, εξυπηρετούνται κανονικά και έχουν δοθεί με συγκεκριμένα καλύμματα με τους πιο αυστηρούς όρους. Η διοίκηση της Attca Bank ανακοίνωσε ότι εφεξής η Attica bank δεν θα χορηγεί δάνεια σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της “ATTICA BANK A.T.E.” από σήμερα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «…Μετά τις σημερινές εξελίξεις, η ΤτΕ αίρει άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων», η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της ως άνω εταιρείας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε