Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αχτσιόγλου: Υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα – Παράλογες οι απαιτήσεις ΔΝΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Από τη δικιά μας πλευρά η απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων που θα ισχύουν αργότερα είναι εκτός οικονομικής λογικής.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η χώρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν προληπτικά μέτρα, είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχει λογική στην απαίτηση από μια κυβέρνηση που υλοποιεί όσα έχουν συμφωνηθεί να νομοθετήσει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικής διαφοράς, δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση συντάξεων. Είπε μάλιστα ότι ο νόμος δεν προβλέπει κατάργησή της και κακώς κάποιοι διακινούν σενάρια πως ούτως η άλλως αυτή θα καταργηθεί.
Στο θέμα των αναγκαστικών μέτρων κατά όσων έχουν χρέη στα Ταμεία η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής μέτρων εναντίον οφειλετών με χρέη κάτω από 5.000 ευρώ.

Το έλλειμμα του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας μέσα στο έτος αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, αν δεν πέσει στο μισό.
Σε ό,τι αφορά στην ανεργία η Ε. Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα στοιχεία από την πλευρά της ανάπτυξης, αυτό σε συνδυασμό με την πάταξη της μαύρης εργασίας αλλά και τα προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν διαφωνίες με τους δανειστές τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων καθώς μόνο αυτές μπορούν να επαναφέρουν την αγορά εργασίας σε μια κανονικότητα.
Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα βοηθήσουν και στη βελτίωση των αποδοχών, αλλά και στην καταπολέμηση της ανεργίας, είπε η υπουργός.
Δεν πρόκειται, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου η κυβέρνηση να δεχθεί αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Είναι παράγοντας μαζικής αύξησης της ανεργίας, είπε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση δεν συζητά την αύξηση ούτε του ποσοστού, ούτε και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Πρόκειται για άλλη μια από τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, καλώντας τη ΝΔ να λάβει σαφή θέση και στο θέμα αυτό.
Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία, η καθυστέρηση οφείλεται στο ΔΝΤ, τόνισε η υπουργός, λέγοντας ότι το Ταμείο φέρει και την ευθύνη.
Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το 1/3 των προαπαιτούμενων, για το επόμενο 1/3 απομένει μόνο η υλοποίηση, απομένει το τελευταίο μέρος των μέτρων, είπε η Έφη Αχτσιόγλου.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε