Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αυξάνεται το οικονομικό έγκλημα

Αυξάνεται το οικονομικό έγκλημα
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.11.2009 | 11:20
Πρώτη δημοσίευση: 19.11.2009 | 11:20

 
Έξαρση του οικονομικού εγκλήματος έχει προκαλέσει η οικονομική ύφεση λόγω της διεθνούς κρίσης.

 
Ολοένα και περισσότερα στελέχη της μεσαίας βαθμίδας καταφεύγουν σε τεχνικές εξαπάτησης με στόχο να κρατήσουν τις αποδοχές τους σε σταθερά επίπεδα.
 
Η Global Economic Crime Survey και η σχολή Fontainebleau, διαπίστωσαν μετά από έρευνα σε 3.037 εργαζομένους από επιχειρήσεις 54 κρατών ότι τα περισσότερα περιστατικά απάτης παρατηρούνται σε εταιρείες με περισσότερο ευέλικτα συστήματα απολαβών που βασίζονται στις επιδόσεις των στελεχών.
 
«Εάν οι εν δυνάμει απατεώνες διαπιστώσουν ότι οι προϊστάμενοί τους κερδίζουν προκλητικά, υπέρογκα ποσά, δημιουργείται ένα κλίμα που ενθαρρύνει τις οικονομικές απάτες», επισημαίνει ο Τόνι Πάρτον από τη PwC στο Λονδίνο.
 
Η έρευνα δείχνει αξιοσημείωτη αύξηση των περιστατικών λογιστικής εξαπάτησης. Από τους 905 ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους περιστατικά οικονομικού εγκλήματος στο χώρο εργασίας, φέτος κατήγγειλε περιστατικά λογιστικής απάτης το 38% έναντι του 27% την προηγούμενη διετία.
 
Επίσης παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα κρούσματα οικονομικού εγκλήματος που διαπράττεται από τα στελέχη μεσαίων κλιμακίων, τα οποία φέτος έφτασαν στο 42% έναντι 26% το 2007. Το πιο σύνηθες είδος οικονομικού εγκλήματος σε αυτό το επίπεδο της ιεραρχίας είναι η υπεξαίρεση στοιχείων ενεργητικού, καθώς και η υπερτιμολόγηση των δαπανών.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο