Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυξάνονται εως 40% οι αντικειμενικές αξίες – Τι αλλάζει από σήμερα

Αυξάνονται εως 40% οι αντικειμενικές αξίες – Τι αλλάζει από σήμερα

 Στις υποβαθμισμένες περιοχές οι αντικειμενικές στα ακίνητα θα αυξηθούν εως και 40% ενώ στις ακριβές περιοχές οι τιμές θα πέσουν εως 25%. Διαβάστε ποιοί φόροι θα ανέβουν.

 Σήμερα θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει το πόρισμα για το νέο μηχανισμό αυτόματης αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών, βάση του οποίου θα υπολογιστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Στο πόρισμα αυτό θα αναφέρονται τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών, που συνεχώς θα επικαιροποιούνται.

Στις ”ακριβές” όμως περιοχές, όπως Γλυφάδα, Κηφισιά και Εκάλη οι αντικειμενικές θα πέσουν εως και 25%

Τα στοιχεία αυτά θα βρεθούν από τα τμήματα ακινήτων των εμπορικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, των κτηματομεσιτικών γραφείων και των συμβολαιογραφείων της χώρας.

Αυξήσεις εως και 40% με τις νέες αντικειμενικές

Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι πως το σύστημα αντικειμενικών τιμών θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, άρα οι πρώτοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Κρήτη και η Σαντορίνη.

Το δεύτερο είναι οι μεγάλες αυξήσεις που έρχονται, εως και 40% σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές.Αυτό γίνεται τόσο γιατί θεωρείται πως τα έργα υποδομής που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αναβάθμισαν τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες επειδή είχαν χαμηλή τιμή προσέλκυαν και το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στις ”ακριβές” όμως περιοχές, όπως Γλυφάδα, Κηφισιά και Εκάλη οι αντικειμενικές θα πέσουν εως και 25%.Εδώ η αιτιολογία είναι πως λόγω της κρίσης οι περιοχές αυτές έχουν γίνει απλησίαστες και δεν γίνονται πλέον συναλλαγές.

Πτώση αντικειμενικών τιμών θα υπάρξουν και στα εμπορικά ακίνητα, αφού έχουν πέσει και οι αγοραίες τιμές, πάλι εξαιτίας της κρίσης.

Η αύξηση των αντικειμενικών θα συμπαρασύρει 25 φόρους που σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική είναι: ο ΦΠΑ στα νεόδμητα, ο φόρος μεταβίβασης στα παλαιά, ο φόρος μεταβίβασης στα παρακολουθήματα της πρώτης κατοικίας, ο φόρος της πρώτης κατοικίας, οι φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ο φόρος 3% υπέρ δήμων στις μεταβιβάσεις, ο φόρος 7% υπέρ νομαρχιακών ταμείων οδοποιίας, ο φόρος που επιβάλλεται στη δωρεά παραχώρηση άνω των 200 τ.μ., οι φόροι χρησικτησίας, διανομής ακινήτου, ανταλλαγής ακινήτου, συνένωσης οικοπέδων, αναπροσαρμογής στην τετραετία.

Πιθανότατα θα αυξηθεί το Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής, ο ΦΠΑ στα υλικά κατασκευής, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, το χαράτσι και το ΤΑΠ μέσω ΔΕΗ, αλλά και οι αμοιβές επαγγελματιών του χώρου όπως δικηγόροι, μεσίτες και μηχανικοί.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι 12.500 που θα βγουν σε διαθεσιμότητα – Τα τρία deal κυβέρνησης – τρόικας – Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για τη δόση των 8,1 δισ. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε