Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αυξάνονται συνεχώς οι εκατομμυριούχοι

Αυξάνονται συνεχώς οι εκατομμυριούχοι

Το συγκλονιστικό ποσό των 1,5 τρις δολαρίων θα διατεθεί για …χλιδή την ώρα που εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασανίζονται από την οικονομική λιτότητα γράφουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Η χλιδή αξίζει …1,5 τρισ. δολάρια

”Η αγορά πολυτελών αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα γιώτ, τα ακριβά φορέματα και τα σαφάρι, προβλέπεται να «χτυπήσει» τα 1,5 τρισ. δολάρια φέτος, σχεδόν όσο το συνολικό ΑΕΠ της Ισπανίας ή της Αυστραλίας, καθώς η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας διευρύνεται σε όλο τον πλανήτη.

Η αγορά πολυτέλειας έχει αποτελέσει ένα σπάνιο φωτεινό σημείο στα καταναλωτικά αγαθά, καθώς οι αριθμοί των πλούσιων αυξάνονται, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Ωστόσο όλο και περισσότερα χρήματα κατευθύνονται πλέον σε πολυτελείς εμπειρίες, όπως τα σπα και τα σαφάρι, αντί για πολυτελή αγαθά. Οι δαπάνες σε πολυτελείς εμπειρίες αυξήθηκαν 50% ταχύτερα απ’όσο οι δαπάνες για αγαθά πέρσι, σύμφωνα με την Boston Consulting Group.

Η συμβουλευτική εταιρία προβλέπει ότι συνολικά η αγορά πολυτελών αγαθών και υπηρεσιών θα διευρυνθεί 7% φέτος, με επιβράδυνση από το +12% των δύο τελευταίων χρόνων, αλλά και πάλι άνετα περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή.

«Η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας διευρύνεται, κι αυτό είναι θλιβερό, όμως το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται όλο περισσότεροι εκατομμυριούχοι κάθε χρόνο,» σημειώνει ο κ. Jean-Marc Bellaiche της BCG, που αναφέρει ότι οι εκατομμυριούχοι καταλαμβάνουν το 45% της εν λόγω αγοράς.

Αρκετοί αναλυτές αναρωτιούνται για πόσο μπορεί να συνεχιστεί η ακατάπαυστη αύξηση της χλιδής, την ώρα που εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασανίζονται από την οικονομική λιτότητα και παράλληλα η αμερικανική οικονομία παραμένει εύθραυστη.

Ακόμη και στην Κίνα, που καταλαμβάνει το 10% της εγχώριας αγοράς πολυτελών ειδών και υπηρεσιών και ένα πρόσθετο 12% μέσω αγορών στο εξωτερικό, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Πάντως ο κ. Bellaiche εκτιμά ότι οι νεόπλουτοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Κίνα και πιστεύει οτι εως το 2020, ο αριθμός των μελών της μεσαίας τάξης με ετήσια έσοδα άνω των 9.400 δολ. θα τριπλασιαστεί στους 140 εκατομμύρια.

Από την έκθεση φαίνεται επίσης η αυξανόμενη τάση υπέρ των πολυτελών εμπειριών, όπως οι εξωτικές διακοπές και οι δημοπρασίες Τέχνης, μιας αγοράς που κατέλαβε τα 770 δισ. δολ. του συνόλου και αυξάνεται ταχύτατα. Αυτό ισχύει και στις «νεόπλουτες» χώρες.

Πάντως η πολυτέλεια είναι φωτεινό σημείο και για την Ευρώπη, που εκπροσωπεί το 70% της διεθνούς μεταποίησης πολυτελών ειδών, μεταξύ των οποίων γκουρμέ τρόφιμα και ποτά και απασχολεί άμεσα και έμμεσα 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε