Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυξήσεις φωτιά σε ΔΕΗ, τσιγάρα ποτά βενζίνη

Αυξήσεις φωτιά σε ΔΕΗ, τσιγάρα ποτά βενζίνη

– Φθηνά τσιγάρα από 2,20 στα 2,80 ευρώ – Ακριβά τσιγάρα από 3,80 στα 4,40 ευρω- Αμόλυβδη βενζίνη από 1,27 ευρώ το λίτρο 1,36 ευρώ το λίτρο

Με τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο θα επιβαρυθνεί η ελληνική οικογένεια από την αύξηση του ΦΠΑ, εκτιμά η Ενωση Ελληνικού Εμπορίου.

Σημαντική θα είναι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την φοροαπαλλαγή κατανάλωσης πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στο εξής θα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για επιβάρυνση των καταναλωτών που θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζουν συνδικαλιστές . Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 5,5 ευρώ ανα δίμηνο επιπλέον. Κάτοικοι νησιών που ηλεκτροδοτούνται από την καύση πετρελαίου σε τοπικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς θα πληρώσουν την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την φοροαπαλαγή  κατανάλωσης πετρελαίου για την παραγωγή ρεύματος.
 
Η αύξηση του ΦΠΑ θα φέρει σαρωτικές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης όπου το ποσοστό αυξάνεται από το 9% στο 10 % .Ο φόρος προστιθέμενης αξίας από το 19% «ανεβαίνει» στο 21%. 
 
Από την φοροεπιδρομή δεν εξαιρούνται ούτε τα καινούργια  αυτοκίνητα. Για την αγορά ενος οχήματος εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 θα επιβληθεί επιπλέον φόρος 10%. Έτσι ένα αυτοκίνητο εργοστασιακής αξίας 20.000 θα επιβαρυνθεί με 2.000 ευρώ.

Οι νέες αυξήσεις σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ φέρνουν όμως σημαντικές επιβαρύνσεις σε καύσιμα ποτά και τσιγάρα.  

Στόχος από την αύξηση στα καύσιμα λένε οι πρατηριούχοι στο Newsit, είναι η είσπραξη 1,5 δις ευρώ μόνο από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 15%.

Σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι 1,27 ευρώ το λίτρο και με την αύξηση θα φθάσει το 1,36.
Ηδη πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων λένε πως θα μειώσουν τις μετακινήσεις τους σημαντικά.

Η νέα αύξηση στα καύσιμα θα φέρει τσουνάμι ανατιμήσεων σε όλα τα αγαθά λόγω της επιβάρυνσης στο κόστος μεταφορών αλλά και της παραγωγής. Το πετρέλαιο κίνησης αυξάνεται κατά 4 λεπτά το λίτρο φθάνοντας έτσι ώς μέση τιμή πώλησης ανά λίτρο το 1,16. 

Στα τσιγάρα η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι της τάξης του 20%. Έτσι ένα πακέτο τσιγάρα που κόστιζε μέχρι σήμερα 3,80 ευρώ θα αυξηθεί κατά 20 λεπτά. Η νέα αύξηση στα τσιγάρα ίσως οδηγήσει τους θεριακλήδες στις πιο οικονομικές λύσεις, ενώ δεν αποκλείετε ορισμένοι ακόμα και να το κόψουν.

Η αύξηση στα ποτά θα φέρει πτώση στην κατανάλωση λένε από την ένωση επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών.

Για τους λάτρεις του αλκοόλ τα νυχτοπερπατήματα θα είναι πιο τσουχτερά πλέον αφού το κόστος μιας φιάλης ουίσκι θα αυξηθεί κατά 2 ευρώ τουλάχιστον και από τα 13 ευρώ που κόστιζε θα πωλείται προς 15 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε