Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αύξηση μισθολογικού κόστους στη Δημόσιο – Μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην είδαν ούτε ένα ευρώ αύξηση, όμως το μισθολογικό κόστος για το Δημόσιο αυξήθηκε. Την ίδια ώρα στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ σαρώνει η περιστασιακή εργασία με μισθούς πείνας.

Η αύξηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το δ΄τρίμηνο του 2016, το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ το ωριαίο κόστος εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3,3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν οφείλεται στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην αύξηση του αριθμού τους, των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων.

Το ωριαίο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 0,7%, ενώ οι εισφορές και τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 13,4%. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά το ωριαίο εργασιακό κόστος να αυξηθεί κατά 3,4%. Αντιθέτως στον ιδιωτικό τομέα, οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ μείωση 5,9% καταγράφηκε στα επιδόματα και στις εισφορές.

Σύμφωνα με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που μίλησαν στην «Καθημερινή» η διεύρυνση της «ψαλίδας» ως προς το ωριαίο κόστος εργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα οφείλεται στο γεγονός ότι στο Δημόσιο γίνονται προσλήψεις, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται συστηματικά.

Για το 2016, συνεκτιμώμενων των συνταξιοδοτήσεων, το Δημόσιο αυξήθηκε κατά 6.803 άτομα. Αντιθέτως, μόνο τον περασμένο Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας μειώθηκε κατά 37.667 άτομα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα, τον Νοέμβριο του 2016 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 157.383, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε